To nechápu, na PC se přece ve špitále dostanou i o půlnoci, všecko je online... a samozřejmě mám jedno i doma, aby to nemuseli hledat, pokud se ke mně vypraví rychlá.
Ovšem neřeší to nějakou nehodu na ulici, to budu ještě muset domyslet.
To nechápu, na PC se přece ve špitále dostanou i o půlnoci, všecko je online... a samozřejmě mám jedno i doma, aby to nemuseli hledat, pokud se ke mně vypraví rychlá.
barbucha - rozumiem teda správne, že ak máte v zdravotnej dokumentácii nejakou písomnou formou založené, že / v skratke / odmietate umelé udržiavanie pri živote je to pre lekárov záväzné ?
barbucha v nějakém seriálu jsem viděla DO NOT RESUSCITATE vytetované na hrudníku ![]()
Jo, tak by to mělo fungovat.
No jo, ale jak mi to tam podepíše ten můj praktik? ![]()
Makara jasně,rozumím...psala jsem to všeobecně!!!
barbucha to nemáš úplně pravdu. Neexistuje registr předem vysloveného přání, takže zdravotnické zařízení po něm nepátrá. Sepsané ve zdravotnickém zářízeni (bez úředně ověřeného tvého podpisu) platí po dobu tvoji hospitalizace. To "obecné" úředně ověřené musí aktuálně zasahující doktorovi někdo strčit pod nos, pokud sama nejsi schopná na jeho existenci upozornit. No a pokud to nemá doktor černé na bílém před očima, tak zachraňuje, protože kdyby se ten cár papíru nenašel, nebo byl neplatný, protože na něm chybí poučení od praktika či jiného ošetřujícího lékaře, tak bude popotahován za neposkytnutí péče.
Blanka
v SK mohou být odlišné podmínky
edit: založené ve zdrav. Dokumentaci konkrétního oddělení možná platí i opakovaně na tu konkrétní diagnózu - to jistě nevím.
ještě tam musíš nechat vytetovat odkaz na cloud, kde si stáhnou sken, a číslo bankovní schránky, kde je uložen originál
.
A beze srandy - ještě se s tímto nástrojem moc pracovat neumí. Nechápu, proč ten centrální registr neexistuje, jako např. pro nesouhlas s darováním orgánu nebo notářsky sepsanou závěť.
barbucha v nějakém seriálu jsem viděla DO NOT RESUSCITATE vytetované na hrudníku
Vytetovane to nemam, ale mam na to lejstro ![]()
barbucha Do statistiky, jsem rozhodne zastancem! Eutanazie bohuzel v drtive vetsine statu USA povolena neni, ale mam Do Not Resuscitate, a jeste moje nejlepsi kamaradka ma Power of Attorney pro pripad, ze bych se sama nemohla rozhodnout, aby mohla dohlednout na doktory, ze opravdu neozivuji.
A jinak se pravidelne modlim za rychly a pokud mozno bezbolestny konec ![]()
MP Marge a je to nějak specifikované, ve kterém případě neresuscitovat?
olte Jo, pokud se odhane, ze se po resuscitaci nevratim k puvodni kvalite zivota. Jsou na to nejaka procenta, ale to si z hlavy nepamatuju.
continuity
No znala jsem paní, která měla u občanky papírek, že je katolička a v případě úmrtí si přeje zavolat kněze. :D Třeba bys mohla mít taky ,,papírek"" a nebo tu kérku.
Je to celkem jednoduché, když přijede záchranka k terminálně nemocnému, většinou tam má nějakou rodinu nebo pečovatele, který mu to lejstro pod nos strčit může. Nebo když leží na oddělení, má to v kartě a třeba prišpendlene na posteli.
Ale popravdě si neumím moc prakticky představit, jak to ten zachranař bude řešit dejme tomu při hromadné nehodě n bo obecně na ulici. Nejdřív bude ty bezvědomé ztotožňovat a kontrolovat to v nějaké aplikaci?
Jako chápu zájem pacientů, kteří se nechtějí nechat zachraňovat, ale zas je v zájmu těch, kteří zachraňovat chtějí, aby se to pokud možno nezdržovalo nejakymi administrativními kontrolami v situaci, kdy jde o minuty až vteřiny.
Chápu, že to není jednoduché definovat a nemyslím to tak, že by záchranář u nehody měl prvně lustrovat registr.
Ale když už je člověk na urgentu a třeba rodina ví o předem vysloveném přání, ale nemá ten dokument, tak by se to mohlo ověřit v registru a mělo zohlednit při dalším postupu lékařů. Třeba nepokračovat v přístrojové podpoře. To teď není jednoznačné a lékaři prý nechtějí odpojovat, že by mohli být postihováni.
Makara jenže zákon říká, že DVP:
nelze respektovat, pokud byly v době, kdy poskytovatel neměl k dispozici dříve vyslovené přání, započaty takové zdravotní výkony, jejichž přerušení by vedlo k aktivnímu způsobení smrti.
Podle mě tady chybí velká celospolečenské diskuze, protože i lidí, co to třeba chtějí řešit v tom nemají jasno, ani zdravotníci ne. Jenže lidi tu diskuzi vlastně nechtějí. Kdyz jsem se o tom bavila na toho silvestra bylo nás v té místnosti asi 30 a kdo zjistil, co řešíme, utekl. Moje máma se odmítá bavit i o takové "banalitě", jak a kde by měla být pohřbena. Takže to řešení je hrozně těžké, když jsme smrt a umírání zavřeli kamsi do těch nemocnic.
Makara jinak jednoznačné to nebude asi nikdy.
Vždy budeš mít případy na straně etiky.
Třeba mi ta kamarádka vyprávěla příběh člověka, který přijel do špitálu se zdanlivou banalitou a po pár dnech byl ve stavu, kdy bylo jasné, že umře. A teď říct mu před uspáním a intubaci, že se už neprobere? U byl ve stavu, že nemohl mluvit a čekat se dalo max desítky minut. Nebo ho nechat v blažené nevědomosti?
Moje máma se odmítá bavit i o takové banalitě, jak a kde by měla být pohřbena.
Moje taky. Ale s ohledem na její věk si říkám, že když nechce, tak asi má důvod. Třeba se smrti bojí a má pocit, že když o tom nebude mluvit, tak to nebude skutečné ...ne, nesměju se, ani neposmívám, jen o tom tak rozvažuju.
continuity Fakt? Nechce bavit? To bych občas brala, naši to zas řeší hodně, vlastně i prarodiče to řešili. Oni to prostě někteří nechtěji slyšet, my vždycky synka informujeme, kde co máme na účtech, na koho se obrátit, protože je na nás sám a on to nechce slyšet. Přitom nejde o přivolávání, ale racionální potřeba připravenosti.
Kan no právě. Já nejak chápu odpor k diskuzi o umírání, to je takové citlivé a může to s člověkem zamávat, navíc má tak 130kg a pokud zůstane někde jako ležák, bude to hodně těžký pro všechny.
Ale takové ty základní administrativní věci. Máma má ještě se svoji ségrou nevyporadanou chatu a spravuje ji nějaké peníze na svých účtech.
Řekla mi k tomu přesně dvě vety. Prý to pak máme vyřešit, tak abychom věděli. Ale co a jak, kde jsou k tomu papíry, už mi nějak nesdělila. No bude ještě veselo.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.