Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 25. března 2021 18:17

To barevný kimono je nádherný.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 25. března 2021 19:19

Ignis Je krásný! Taky je to u jedné z nejoblíbenějších a největších šintoistických svatyní v Tokyu, tam se nevdává jen tak někdo! :-) 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 25. března 2021 19:28

Garfie myslim, ze to bylo tam, kde jsme taky videli nadhernou svatbu s bilou nevestou. Svatebni pruvod byla prehlidka nadhernych kimon, kupodivu pry ta nejcennejsi byla tmava se specialnimi znaky. Kimona svobodnych divek s rukavy az k zemi, pokud si to dobre pamatuju, naopak v zarivych barvach a s nejak jinak uvazanym obi.

Offline clothilde
1944 příspěvků moje polička 25. března 2021 21:10

Garfie "posh" svatyne .

Neco jako japonsky chram sv. Vita? 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 26. března 2021 07:01

clothilde  Přesně, asi tak něco....

Kokoska Určitě, Meiji svatyně v tom velkém parku, bývají tam svatby časo. Ta černá kimona nosívají matky ženicha a nevěsty. Jinak kimona se pochopitelně většinou půjčují a je to pěkně drahé, třeba v ceně našich svatebních šatů, když je kupuješ. Na takové lepší svatbě se nevěsta vdá v bílém, pak se na slavnost (asi něco jako náš oběd, taková ta formální část) převleče do barevného kimona a později na recepci do svatebních šatů západního typu. 

Offline mirajo
2467 příspěvků moje polička 26. března 2021 07:28

Garfie Co to je ta chlupatina s poutkem, co ma zenich nad pasem? Vlastne, je to zenich, neni to otec nevesty?

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 26. března 2021 07:51

Taky jsem našla pár fotek.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 26. března 2021 07:56

Doufám, že nevadí, když sem taky občas nějaké fotky přidám. Sice jsem Japonsko viděla koutkem oka z rychlíku, ale je to moc zajímavá a různorodá země.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 26. března 2021 07:59

Kokoska Vůbec, mně určitě ne a ostatním pochybuju  sázej to sem! :-) Ta černá paní bude teda asi matka nevěsty. 

mirajo Jo, je to ženich, je to součást slavnostního svatebního kimona, ale má to jen ozdobný význam (a praktický, drží látku tam kde má).

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 26. března 2021 08:13

Nestíham moc psát, ale je to krása ty fotky. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 26. března 2021 08:13

A já mám tady jednu z obřadu, ta nevěsta vypadala hrozně smutně, nejen na tomhle záběru, pořád. :-( A byla to teda asi nejvíc "hoch" svatba, jakou jsem viděla.

Offline DruI
4684 příspěvků moje polička 26. března 2021 08:20

Garfie Třeba měla nevěsta jen těžkou hlavu z těch ozdob na hlavě.

Mimochodem, dělají v Japonsku i civilní svatby? Jestli jsou všechny tradiční, tak já být Japonka, tak se nevdám :o)

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 26. března 2021 08:23

Jeden ceremoniář :)

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 26. března 2021 08:24

Abyste si teda nemysleli, že jsem na cizí svatbě lezla hostům do obličeje - měla jsem tenkrát foťák s přímo ďábelským zoomem :)

Offline Magráta
7973 příspěvků moje polička 26. března 2021 08:37

Garfie když vidím ty nevěsty v bílém, tak si vždycky vzpomenu na Lucy Liu v Kill Bill :-) moc jí to tam slušelo (jí to tedy sluší vždy)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 26. března 2021 09:16

DruI Víš co, těch nevěst jsem viděla hodně a žádná se netvářila tak tragicky. Tohle mělo zvláštní atmosféru, byla u toho zrovna moje kamarádka z ČR a obě jsme se na tom shodly. On se totiž tvářil dost tragicky i ženich a vlastně všichni hosté, působilo to strašně formálně. A bylo to ve svatyni, která je přístupná za všech stran, v chrámové oblasti, ani minimální soukromí. Strašně takové na odiv, nebo jak to říct. Úplně to působilo, jako domluvená svatba, což už se snad ale dnes nedělá. 

Civilní svatby se pochopitelně dělají, v západních šatech, jsou čím dál víc v módě. Ale zase víš co, ta kimona se nosí i běžně, i když pochopitelně ne tak zdobná, není to jako kroj u nás, který fakt oblečeš jen na slavnosti a většina žen nikdy. "Kimono" doslova znamená jen "oblečení", i když dnes už se používá jen pro klasická kimona. A navíc, kimono je hrozně sexy, sluší každé! Tím, že nemá předepsané žádné barvy, nic, prostě si vždycky najdeš takové, aby ti sedělo. To se o našich krojích říct nedá. Myslím, že jim prostě nepřijde svatba v kimonu tak exotická, jako nám 

Magráta A víš, že ona prý to kimono neměla bílé? Někde jsem četla, že bylo smetanové. :-) A není to klasické kimono, ale má menší velikost, je šité přímo na ni. Je velmi zvláštní, protože má ten černý límec, to by si v Japonsku nikdo neoblékl, je to typický znak Yakuzy. 

Offline mirajo
2467 příspěvků moje polička 26. března 2021 09:30

GarfieTy kimona jsou krasnyOno uz to tu asi probehlo, ale kolik to slavnostni cca vazi? A ty zabky, to prece nemuze byl plast, ale vypada to tak

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 26. března 2021 09:39

mirajo Taková ta středověká cca 20 kilo, ale ta měla tuším dvanáct vrstev a byla fakt těžce vyšívaná a zdobená, včetně spodniček. Dnes už ani ta slavnostní nebudou takový problém. Navíc spodničky jsou z nějaké lehounké látky, čistě bílé, často se nosí už jen jedna, vrchní kimono třeba z hedvábí. Jinak slavnostní se pozná (kromě materiálu) hlavně podle toho, že se na něm neopakují vzory. 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 26. března 2021 09:44

Garfie teda ta kimona jsou sice moc krásná, ale nic tak nesexy neznám

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 26. března 2021 09:46

mirajo Ještě k těm botům, vůbec vlastně nevím, co je to za materiál, ale nějaký plast to klidně být může, ten spodek se dělá dřevěný a řemínky většinou z látky.