Postřehy z Japonska

25. února 2021 21:15
Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 05. února 2023 10:06

Garfie Jú, máme velkej kyblík!

A zaujala mne ta Nigérie, že zrovna tam tak velká spotřeba?

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 05. února 2023 11:17

Garfie Děkuju za obsáhlou odpověď, ty už jsi to sem vlastně všechno psala zvlášť, jen jsem úplně zapomněla že oni nemají ty klasické prázdniny jak jsme zvyklí z Evropy. No jasne, tam asi před horkem neuteces, jen do klimy, tak snad vy utecete sem;-)

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. února 2023 03:09

Sweet Potato Těžko říct, je to zajímavé. Největší spotřebu má Hongkong, ale tam se to dá asi čekat! :-) Jinak to muzeum bylo fakt zvláštní, čím víc o něm přemýšlím, vlastně nebylo ani tak o nudlích jako spíš o "think outside the box" a "never give up", spíš takové poselství, že můžeš něco dokázat a nepotřebuješ ani vybavení, ani nic jiného...vlastně to bylo super. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. února 2023 08:26

Mám odškrtnutou další historickou "budovu západního typu", jak tady říkají. :-) Tentokrát pro nás velmi speciální, protože ji projektoval český architekt Antonín Raymond. Upřímně úplně mě nenadchla, ale omlouvá ho, že jde o jeden z jeho prvních projektů. Dům si nechal postavit v roce 1925 švýcarský obchodník, po něm několikrát změnil majitele. I když budova přežila druhou světovou válku bez úhody, byla po ní rozebrána kvůli bytové výstavbě na počátku 80. let. Později město Jokohama zakoupilo rozebrané kusy a nechalo ji znovu sestavit o malý kousek dál a označilo ji za městskou kulturní památku. U domu byla dřív i přístavba v japonském stylu, ale ta se bohužel nedochovala. Zvláštnostní jsou parní ohřívače a krb v salonu (na přání klienta). Protože manželka majitele byla Japonka, má dům oddělenou koupelnu a toaletu, v ostatních domech západního typu býval záchod v koupelně. 

Dnes je dole kavárna a horní patro je volně přístupné veřejnosti.

Krásný původní japonský sekretář

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. února 2023 08:31

Dům je poměrně prostý, jde ale o záměr, Raymond se snažil pracovat podle základních principů přírody a základem designu je jednoduchost, poctivost a hospodárnost. Stojí ale na krásném místě a má nádherný výhled.

Dokonce je vidět moje oblíbená kendo tělocvična v parku! :-)

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 06. února 2023 09:17

Garfie to je nadhera! Ta veranda

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. února 2023 10:03

moora Ta veranda je tady hodně častá, vychází to z tradičního japonského domu, který měl vlastně takovou verandu kolem celého domu a pokoje byly až uvnitř, v podstatě bez oken. Ty japonské verandy ale mívají posuvné stěny/dveře, takže si s tím prostorem můžeš krásně hrát. Tyhle fotky už jsem tady dávala, ale je to na nich krásně vidět. :) Veranda je dřevěná, interiér s tatami. 

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 06. února 2023 10:36

Garfie paradni

Offline jerry
10325 příspěvků moje polička 06. února 2023 10:38

Garfie 

100 let starý a nebýt toho stylového nábytku, tak působí vlastně úplně moderně. A WC v koupelně mě iritovalo odjakživa.

Tak v tomhle domě bych chtěla bydlet - a nemusel by být ani v Japonsku. Podobně na mě zapůsobila i vila Stiassni.

Offline Lenka22
2312 příspěvků moje polička 06. února 2023 10:42

Garfie Proč tě nenadchl ten dům? Mě připadá krásnej zvenku i uvnitř.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. února 2023 11:16

Lenka22 Špatně jsem se vyjádřila, je hezkej, ale zatím se mi tady z těch místních západních domů libil nejmíň, takový hrozně obyčejný mi připadl, jakoby nic navíc. Hrozně funkční (to není nic proti), překvapivě tmavý a dost malý. Možná, kdyby u něj byla i ta chybějící přístavba. Jinak z venku se mi líbí moc. 

jerry Wc v koupelně nesnáším! :-)

Offline Lenka22
2312 příspěvků moje polička 06. února 2023 11:21

Garfie Aha, no takhle z fotek působí i, že je velkej, a tak přívětivej, a tmavej se taky nezdá. Ale věřím, že prostě naživo vypadá jinak.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 06. února 2023 13:18

Lenka22 On je hezkej, jen ve srovnání s ostatními mi přijde takovej obyčejnej. Kdybych ho viděla jako první, asi bych mluvila jinak. :-) Nenadchnul mě možná i proto, že jsem měla velká očekávání, z venku to totiž byl mův favorit!

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 06. února 2023 13:22

Garfie Sekretář super, ale nechtěla bych tam hledat rodnej list, ani v půlce teda. :D

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 06. února 2023 13:39

Garfie Ta tělocvična ale, tam musí člověk načerpat sílu na sto let za jendo cvičení!

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 06. února 2023 15:23

Garfie ale tak tam by se DALO bydlet!

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 06. února 2023 15:34
Reakce na Kan:

Garfie Sekretář super, ale nechtěla bych tam hledat rodnej list, ani v půlce teda. :D

​Naopak, v tom bych možná zvládla udržet pořádek.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 06. února 2023 15:45

Sweet Potato jak se znam, ty nejvetsi prihradky by byly "ruzne" a v tom se skryje leccos

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 06. února 2023 16:20

Kokoska Jj různé:-D Nebo já ještě měla vždycky ráda složku s názvem ,,pelmel,,:-D

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 06. února 2023 21:16

Sweet Potato Já mám u domu takovej garden kamrdlík, kde mám starej kupeckej regál, nahoře police, dole šupata a v nich malé květináče, kokosové vlákno, drátky, nůžky, provázky, ulity atd. No hledám pořád něco někde a sranda je,když ty šuplata z masivu vlhkostí změní tvar a nejdou otevřít.