Anema Taky to teď poslouchám. Zajímavé, ale děsivé :-(
Knihy - co jsme přečetli, doporučení...
Detektivky... jsem se zas nechala jednou zlákat a pro zajímavost a rozšíření obzorů (ve skandinávský krimi) pořídila Sedm hrobů a jedna zima, jakože z Grónska... hroznej brak, kde jediná zajímavost (pro středoevropskýho čtenáře) tkví v jedný večeři sestávající z dušenýho tuleně. Tak nic, no.
barbucha Jestli nevadi Island, tak zkus Yrsu. A Led v zilach je z Gronska dokonce.
barbucha Já jsem dneska začala číst 1794, odehrává se to ve Stockholmu. První díl se jmenuje nečekaně 1793.
brrr 1793 bylo skvele! Ale asi bych to s klidem nedoporucovala, bylo to rekneme dost silne kafe.
Ja docetla Husitskou revoluci, vrele doporucuji vsem co chteji moderni a strizlivy pohled na tuto etapu. Cte se to samo. A rozecetla jsem Zizen po zivote od I. Stonea, zatim me to bavi moc.
Jos já jsem na tohle téma poslouchala Husitskou epopej od Vondrušky. Ale vydržela jsem jen dva díly, Za časů krále Václa a Za časů Jana Žižky. Zkusím tohle.
Yrsu znám, asi už všechny... Husitskou revoluci bych ale dala taky - kterýho autora myslíš?
Žízeň po životě je fajn, on celej Stone je fajn, já mám životopisy ráda. Zkus Řecký poklad...
Jo a vůbec - Island nejenže nevadí... ale nejlepší Islanďan v tomto ohledu je podle mě Indridason. Toho teda doporučuju vřele!
To je dobrej tip! 1793 jsem četla, o dalším dílu jsem nevěděla.
barbucha Corneje. Je to takova docela kratka zalezitost. Od Indridasona jsem cetla jednu knihu, ale moc me nechytil. Jako bylo to dobre, to zase jo, ale tak nejak prumerne. Ale dam mu teda jeste sanci! Z Islandu me jeste napada Agnes, to je teda roman na podklade skutecne posledni k smrti odsouzene zeny na Islandu. Ale je tam pekne ten zivot kdysi.
Mulen No ale Vondruska asi neni moc historicky presny ne? Ze to je proste beletrie? Teda nevim, mam pocit, ze napsal tak tisic knih a to me trochu odrazuje. Tohle byla literatura faktu, ale pro nezasveceneho ctenare.
Jos já jsem měla zato, že je to beletrie zasazená do historických událostí.
Předtím jsem na tohle téma četla ještě Husitskou trilogii od Sapkowského a tam byla zamotaná ještě magie ![]()
Už jsem si v knihovně tu revoluci rezervovala.
Jo, Agnes jsem četla taky. Právě ten život mě zajímá, a ten vidim i v tom Indridasonovi, vrah nebo oběť mě ani tak nebere - já v těch detektivkách hledám právě tu omáčku
Jo, Island... ještě tak Panna na Skálholtu, to bylo něco (v těch asi patnácti kdy jsem to četla poprvé)!
Co se týče Vondrušky, tak ten mi nesmí do baráku, grafoman nekvalitní ![]()
Mulen Vondruška měl fajn ty první historické detektivky. Postupem času se z něj stal už jen grafoman s divnými názory.
Sweet Potato on to seká jak Baťa cvičky, nicméně to patří k nejpujcovanejsim knížkám u nás. Asi taky, že je Oldřich z Chlumu na Bezdězu![]()
barbucha @jos
Agnes jsem kdysi viděla jako film, dost dobré to bylo... Příběh ovšem strašlivý.
Jos Sweet Potato já jsem si to chtěla přečíst právě kvůli těm Husitům. Sapkowski mě namlsal, tak jsem chtěla vědět víc. A popravdě jsem od té epopeje i víc čekala. Zkusím to další ( vypadl mi z hlavy název
) Stejně mi toho s mou pamětí v hlavě moc nezůstane![]()
Před časem jsem tu psala, že jsem vydala dvě kočičí knížky. Teď se sice odkopu, ale to snad nevadí. Vím, že jste tu spíš náročné čtenářky, ale třeba by se to hodilo někomu z vašeho okruhu, nebo třeba i vám na léto. Dnes vyšla další knížka, na které jsem se podílela. Jmenuje se Statek je rodu ženského
a je to lehká letní humoristická knížka. O tom, jak se na jednom jihočeském statku z různých důvodů sešly čtyři ženy různého věku, a jak to všechno dopadlo. Dám vám sem kraťoučký úryvek, třeba někoho nalákám...
Ležely ve stínu staré hrušky, na obličejích pleťové masky. Náhodný kolemjdoucí by zahlédl dvě tváře tlustě natřené podivnými krémy, další ukrytou pod hromadou nakrájených okurek a poslední namazanou čímsi, co by ho asi přinutilo k útěku.
„Pohoda,“ vzdychla Darja. „Moje je boží! Byla drahá jak čert, ale je skvělá! Úplně cítím, jak mládnu.“
„Mám vědecky certifikovanou, s kyselinou hyaluronovou, kolagenem a stříbrnými nanočásticemi,“ kontrovala Alex. „Kyselina způsobí abrazi odumřelých buněk, kolagen vyplní vrásky a stříbrné nanočástice mají…”
„…dezinfekční, dezisenkční a deratizační efekt, ne? A víš, že stříbro taky dávaj chlapům do ponožek, aby jim nesmrděly nohy?” dokončila za hlasitého smíchu všech Alexin vědecký rozbor Bibi.
„Pořád jen ty vaše krémy. Není nad okurky,“ odporovala Maruška. „Levné, biologické a… Liduško! Ty kozo mlsná rohatá, okamžitě mi je vrať!“
„Ať jde to zvíře pryč!“ zavřeštěla Darja. „Slízlo mi dva tisíce!“
„Hele,“ odstrčila kozu Alex. „Moji taky nežer! Bude ti blbě! Nebyla testovaná ani na králíkách, natož na kozách!“
„Já vám to říkala,“ sedla si v pohodě Bibi. „Kdybyste si pořídily jako já černou, slupovací, tak byste ji pořád měly. Vidíte, jak Liduška strachy zdrhá?“
„Bibi, ty jsi ale! Vždyť přijde o mléko, chudinka naše malá!”
Slunce se slastně protáhlo a žhavými prstíky popostrčilo rtuť na teploměru ještě o pár stupínků výš. Léto vrcholilo.
barbucha @jos
Agnes jsem kdysi viděla jako film, dost dobré to bylo... Příběh ovšem strašlivý.
Film? Ten by mě taky zajímal... pokud to neni nějakej hollywoodskej trhák...
Jako historickou detektivku můžu doporučit, ale už to asi všichni znáte, vcelku to jsou starý knihy - Případy bratra Cadflaela Ellis Petersová.
A samozřejmě jako knihy jsou mnohem lepší než seriál, zas na druhou stranu když už jsem četla dejme tomu dvanáctý příběh, tak už mě to moc nebavilo. Ale ze začátku jo.
A historický a vcelku dobrý jsou taky knihy Juraje Červeňáka - série Kapitán Stein a notář Barbarič. (Jinak ostatní jeho knihy jsou fantasy, ty nečtu, tak nevím) Četla jsem to v češtině...
Film? Ten by mě taky zajímal... pokud to neni nějakej hollywoodskej trhák...
nene, bylo to v rámci filmového klubu na ČT2. Něco severského.Dle CSFD je to z roku 1995.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)