Knihy - co jsme přečetli, doporučení...

09. srpna 2014 03:09
Offline Jos
příspěvků moje polička 26. července 2021 09:07

Fakirka Ta knizka me neskutecne stvala. Tedy zpocatku jeste ne, ale jak se stupnoval ten patos a vsechno bylo krasne a slunickove, tak uz jsem jen kroutila hlavou. Podobny pocit jsem mela kdysi Z muz jmenem Ove. Me tyhle zalezitosti nejak tezce mijeji. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 26. července 2021 09:23

viktorka_od splavu Taky se mi to líbilo. Ještě jsou další rozhovory https://m.kosmas.cz/knihy/257713/jako-v-nebi-jenze-jinak/

A Provázek bude mit divadelní zpracování https://www.provazek.cz/cs/radeji-zesilet-v-divocine

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 26. července 2021 10:00

notna diky!

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 28. července 2021 21:52

Pro dospělé čtenáře YA (a zároveň hororu a detektivek) -  po několika pokusech, kdy jsem nechápala universum a souvislosti, jsem se začetla  do Devátého spolku od Leigh Bardugo, a..je to dost dobrý. Malinko drsný, takže nedávat úplně mladistvým bez rekognoskace terénu, ale všechny ty zmínky o střevech/výkalech/sexu/násilí jsou použité střídmě a tak, že to má úplnou souvislost  s tím, jak se příběh vyvíjí. Ne všechny latinské/španělské/ladino citáty jsou dovysvětlené, takže trošku vlastního úsilí. Girl power bez polopatického vysvětlování. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 28. července 2021 22:18

Mulen Hlásím, že jsem přečetla už všechny tři díly Naslouchače a je to fakt dobré. Teda ten třetí díl mi už připadá lehce překombinovaný a úplně nejsem nadšená z té finalní proměna Ilan.

A můj čistě osobní problém je, že opravdu nemám ráda prvoplánovost, v tomto případě to, že podle všeho děj spěje ke dvojici Ilan a kapitán. Od prvního dílu doufám, že to tak neskončí, ale bojím se čím dál víc opaku. A taky se snažím odprostit od faktu, že se Ilan chová dospěleji než 13-15leté dítě.

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 28. července 2021 22:35

brrr Ten třetí díl  už jsem lehce nepobírala, kombinace všech těch pětek, devítek a čtyřek, tlukotu a veršů.  S dospělým chováním Ilan takový problémy nemám, prostě drsnej svět, drsná doba. Za mě nejemotivnější okamžik, když hořely břízy. S Ilan a kapitánem  právě nevím, v prvním díle se mi to zdálo pravděpodobný, teď asi ano, ale spíš ve smyslu  nějakého osudového rozloučení. 

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 28. července 2021 22:46

Isca Jsem tým Vargas! Vím, že to není uplně podstatné pro děj, ale mě představa, že by mezi Ilan a kapitánem byly nějaké milostné city, ruší.

Jinak souhlasím s obojím, já už to taky nepobírám  a ty hořící břízy, jo más pravdu

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 28. července 2021 22:52

brrr No, ještě mě napadalo, že jednou z možností je, že by Ilan byla kapitánova prapra..vnučka.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 28. července 2021 22:59

brrr a já bych naopak rada románek mezi Ilan a kapitánem a spis mi přijde, ze to nedopadne :)

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 28. července 2021 23:08

Isca Přemýšlela jsem mad tím, ale to už mi připadá moc.

nonemy Mi to připadá takové očekávatelné. On je ten nejlepši z pětadvacítky, neustále jsou spolu ve sporu a pohádaní, neví, že je holka, žbrblá na ni, ....

Přiznávám, že jsem ve chvíli, kdy Erno přišel na to, že je Ilan holka čekala, že se spolu vyspí. Nejsem zrovna moc romantik

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 28. července 2021 23:24

Jeste docitam to, pro me, trochu nudne Stoleti, ale koupila jsem si 

Tancuj, tancuj, tancuj, to jsme sla na jistotu, protoze murakami

A pak dve knizky, co me zaujaly podle recenzi a vlastne i nazvu... Prsa a vajicka a pak A stromy ve videnskem lese stale stoji...

Tak se tesim...

Offline Mulen
4779 příspěvků moje polička 29. července 2021 06:50

brrr Ilan a kapitán to nee, ti me k sobe vubec nejdou, i kdyz v cervene knihovne se taky nejdriv nemaji radi.. Spis mi tam pasujebten pribuzensky vstah, jak pise Isca Jinak jsem se taky trochu ztracela.

Offline Jos
příspěvků moje polička 29. července 2021 08:43

brrr Mam precteny teda prvni dil a ta Illan mi tak pila krev. To by si ten kapitan teda dal . Tak snad se v dalsich dilech vytahne. Ale stve me predstava cekani na dalsi dva dily, tak necham serii asi u ledu zatim. 
nolita Stromy mam taky a tesim se. Ted jsem docetla Sahinsah a Absynt teda zatim vali. Skoda ze ve slovenstine je ten vyber jeste vetsi, ja slovensky cist nedokazu, tak si musim pockat. 

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 29. července 2021 08:57

Jos jj absynt je super... 

Offline marieu
5088 příspěvků moje polička 30. července 2021 08:47

Včera jsem dočetla Clayův most od Zusacka, první kniha po letech, kdy jsem hned po začátku neměla chuť přečíst si o poslední stránky, což obvykle (bohužel) dělám. Příběh se mi líbil, možná ten úplný závěr nemusel mít ten dovětek, ale byl to krásný a silný příběh... 

dotaz- Šikmý kostel - ano/ne? 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 30. července 2021 09:01

vcera jsem zacala cist Kde zpivaji raci a mela velky problem se vecer odtrhnout. dobry!

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 30. července 2021 09:31

marieu Pro mne ano. Není to pecka, ale líbil se mi. 

Offline ionicera
2240 příspěvků moje polička 30. července 2021 09:33

viktorka_od splavu Mám v haldě na přečtení na skříňce. Díky, posunu to nahoru. Ťeď jsem v serii Klevisové, nějak mě chytla. :-) 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 30. července 2021 09:36

marieu Dunbarovic kluci To se mi taky líbilo, a pro mě knížka atraktivní i prostředím, páč myslím, že jsem moc příběhů z Austrálie nečetla...

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 30. července 2021 10:02

Ještě přidám, co jsem v poslední době přečetla: 

Nečekaná dobrodružství sester Šergilových - od autorky Erotických příběhů pro indické vdovy, bohužel horší, ale jako oddechovka k vodě furt dobrý. Příběh o dost míň originální než u těch vdov, tentokrát matka v rámci poslední vůle pošle svoje tři dospělý a trochu odcizený dcery vykonat náboženskou pouť do Indie, přišlo mi to takový otřepaný, ale zas napsaný je to dobře a ta Indie tomu taky dost přidává.

S pokorou a nadějí od Becky Chambers můžu doporučit, ona tyhle volně plynoucí lidský příběhy, který se jen tak náhodou zrovna odehrávají v daleké budoucnosti ve vesmíru, prostě umí. 

Naopak o 0 Tu (vesmírná sága od Jakuba Hussara) fakt nevím co si myslet, není to špatný, ale z prvního dílu jsem si odnesla ponejvíc takovej sterilní dojem, je to prostě studený jak psí čumák. Asi se rozmyslím, až přečtu i druhej díl, třeba se to ještě nějak vyrbí... 

Pak ještě Nerozlučné od Simone de Beauvoir, já od ní nikdy nic nečetla a z téhle útlé autobiografické knížky jsem byla úplně u vytržení, moc krásnej a dojemnej příběh. Příznivci Geniální přítelkyně by mohli ocenit. 

No a na ČRo jsem si vyposlechla Podzemní železnici (americkej jih v 19. století, útěk z otroctví) a to je teda taky pecka, dám si i seriálovou adaptaci, ale trochu se bojím, páč lidské krutosti v mnoha někdy dost vynalézavejch podobách je tam z podstaty věci fakt hodně.