Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:17
Reakce na RoSa:

To ale není jen o násilnících typu úchyl v parku, ale pro život v páru a ve společnosti vůbec. Taková ta drobná domácí násilíčka, že ne znamená ano, neví co chce atd., to je takový nejklasičtější případ.

Offline Lilly_Ku
4399 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:19
Reakce na barbucha:

nezlobte se, ale to je rozsirena fama, ze nejvetsi nebezpeci diteti hrozi od nejakych imigrantu.  

uz jsem to tu psala a napisu to jeste jednou, protoze to ocividne zapadlo: statisticky nejcastejsi jsou dlouhodoba zneuzivani pribuznymi, rodinnymi prateli, popr. v zajmovych krouzcich, tedy od osob, ktere dite zna.

presne proto je dulezite, aby dite vedelo, ze kdyz se mu neco neelibi, ze muze rict dost a ten dospely to  bude respektovat a kdyz ne, tak je to divne a muze se sverit treba rodicum.  

v momente,  kdy ani rodice tyhlle hranice nerespektuji (jakoze dost je dost), tak to tomu diteti ani neprijde a nema kam jit. jake nasledky si nesou zneuzivane deti ttreba v lezilidskych vztazich snad nemusim rozvadet.

doufam, ze jsem to trochu osvetlila. vsichni se muzou s prominutim po*rat z cizincu, pritom nejvetsi nebezpeci zneuzivani i znasilneni hrozi prokazatelne od osob, ktere obet uz znala. cimz nerikam, ze lidi z jinych kulturnich okruhu nemuzou byt problematicti, ale to nebezpeci je ve srovnanim s vyse nadnesenym statisticky naprosto zanedbatelne. presto see z toho muzou vsichni zblaznit. jakoze nase zeny si znasilnovat nenechame, ty s znasilnime sami.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:28
Reakce na Lilly_Ku:

No... já se z cizinců posrat nehodlám, nicméně obtěžovat ženy/holky sexistickejma poznámkama, pískáním a i fyzickým dotekem jsem ještě nikdy v životě neviděla Švéda, ale imigranta už jo, a nejednou. Tak co mám dělat?

Zvlášť, když ty příbuzný i rodinný přátele pokládám za zcela normální a naprosto neškodný tvory (jo jasně, čekám odpověď že to určitě říkal každej postiženej, ale já se cítím ještě stále dost příčetná, i když značně podezíravá ).

Offline Lilly_Ku
4399 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:32
Reakce na barbucha:

ja akorat psala, ze tohle riziko je neco jinyho, nez o cem se celou dobu bavime (o respektovani hranic). 

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:40
Reakce na Lilly_Ku:

ano dekuju, presne o tohle mi slo

- ze to neni v poradku a ze se dite ma sverit a ze ho dotycny bude brat vazne

je dulezite, aby dite vedelo, ze kdyz se mu neco neelibi, ze muze rict dost a ten dospely to  bude respektovat a kdyz ne, tak je to divne a muze se sverit treba rodicum.  

Offline Isca
4798 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:47
Reakce na barbucha:

A nešlo by vnučce vysvětlit, že existuje "jakože" dost,  při hře, a "doopravdy" dost, což je to dost, které mysleli ve škole? To už by mohlo destileté dítě snad pobrat.  Stejně jako už ví, že existují "jakože" policajti , "jakože" vlci, a  "jakože" peníze.  

48190 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:47
Reakce na barbucha:

je fakt ze o tomhle jsme se puvodne nebaviliy - ale kdyz uz... i asertivni svedske deti maji problem se vyjadrit: " prosim neobtezuj me, je mi to neprijemne", nebo pozadat doprovod, plavcika nebo nekoho at zasahne? 

pubertalni spoluzaci  takhle obtezovali kdysi i me a spoluzacky, nedelam si iluze se uz se to nedeje. tehdy ale kdyz si holky z vedlejsi tridy stezovaly ucitelce, mely z toho prusvih. ty holky.

48190 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:49
Reakce na Isca:

dost vs jakoze dost mi nepripada jako dobry napad...

edit: ale chapu jak to myslite, pro ty pripady je asi vhodne se domluvit, ze to "radostne vyskani" neee nechej toho pomoooc:-)) je v ramci hry, ale kdyz by rekla vazne dost, tak to plati. a musi se to ovsem taky dodrzet..

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 12:58
Reakce na Isca:

Určitě by to šlo, já ale mluvila o dávným případu, kdy byla snad v první třídě. Teď už to samozřejmě chápe úplně jinak

viktorka_od splavu 

Mohly by požádat plavčíka, samozřejmě. Teda spíš měly by. Ale jednak v deseti letech nemaj tolik rozumu, aby věděly, že mladík jim nešáhl na kalhotky úplnou náhodou... to pozná až zkušenější oko  A hlavně: v atmosféře tý všeobjímající úzkostlivý korektnosti teď prostě není žádoucí/vhodný/slušný kritizovat nebohého běžence (potomka běženců) a upozornit tak na jeho kulturní odlišnost, nedejbože ji mu tak vlastně vyčítat!

Takže se obávám, že to mnohé odradí, aby nevybočovaly z řady (rovněž velmi nežádoucí).

48190 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:03
Reakce na barbucha:

eh... no tak snad to bude vnucka zvladat dobre. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:06

Snad jo. To spíš jen babička má starosti

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:06

Ja jsem tedy videla spoustu Cechu, kteri piskaji, maji sexualni narazky, ci sahaji na devcata. Nebudeme si tady namlouvat, ze tohle sem nekdo pritahl, ze ne?

A na tom zmineni Svedska mi prijde trochu pikantni, ze severske zeme maji nejvyssi pocty domaciho nasili v Evrope. Pred nejakou dobou jsem o tom videla v nemecke televizi dokument a bylo to velmi znepokojujici. Nazev si nepamatuji. Zde je take zminka: https://www.euractiv.de/section/soziales-europa/news/gewalt-gegen-frauen-nordische-lander-am-schlimmsten/

Ja bych jenom rada, aby se tu furt neco nelepilo na imigranty. To zmineni odkud nekdo pochazi neni relevantni.

A ne, nejsem zadny vitac, jen radim rizika jinak. 

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:09
Reakce na Unnamed:

Není to spíš nejvyšší počet nahlášených případů? To by mohl být důsledek jejich netolerance vůči domácímu násilí a výchovy, jak ji popsala barbucha.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:15
Reakce na Unnamed:

Proto jsem nejmenovala Čechy - kteří se taky chovaj jako pěknej machistickej dobytek.

V tom článku o násilí se ale píše, že díky vyšší emancipaci severských žen prostě dochází k častějšímu nahlašování, t.j. že tetiny se nebojej všechno prásknout, jakmile se na ně někdo jen křivě podívá, a nedržej to (jako jejich méně sebevědomé zahraniční souputnice) doma pod pokličkou. Ergo to není tak, že by tam případů násilí bylo mnohem víc, že by to nějak tu oblast charakterizovalo... předpokládá se, že jich je jen mnohem víc oznámených.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:16
Reakce na dzizisketa:

Nejedna se jenom o nahlasene pripady. Ale samozrejme je otazka, do jake miry jsou zeny v nekterych zemich ochotne nasili priznat. To je zmineno i v tom clanku. Tu statistiku neberu az tak doslova, ale problem nasili ve skandinavskych zemich jsem uz zaznamenala nekolikrat, tak mi to naskocilo. 

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:23
Reakce na Unnamed:

Pak to je i otázka klasifikace, tj. co např. my české ženy považujeme za běžný chod partnerství, který musí žena snést, může se sebevědomějším a uvědomělejším Švédkám zcela správně (aby bylo jasné mé stanovisko) jevit jako problémové chování.

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:25

A taky jasně považují násilí obecně za větší problém, než u nás, což se odrazí i v odhadech celkového počtu - tedy to, co je u nás normálka, je jinde problém.

48190 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:27
Reakce na Unnamed:

ony vrazdy se taky netolerujiale vrazdi se dal. jedna vec je ze se dite/zena/kdokoliv neboji ozvat a branit se, neda si libit ublizovani beze slova... druha ale, ze od toho ohrazeni nelze ocekavat, ze se to prestane dit. i kdyz budou holky vedet, ze osahavani neni v poradku, kluci to neprestanou delat. a jsme zpatky u vnucky, kterou prekvapilo, ze dost neni kouzelny slovicko a proste nemusi zafungovat.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:40
Reakce na dzizisketa:

Jo jo, tak to je problem kazde takove statistiky. Ono tedy to nehlaseni neni jen otazka sebevedomi, jde i o jine faktory, jako strach o deti, financni zabezpeceni a tak. Ony to nekdy nehlasi ani ty sebevedome Svedky.

Ale to nebylo cilem me poznamky, jen mi trochu vadi, ze se ten problem stahl na cizince. Ten problem jiz existuje a svinstvo je to, at je utocnikem kdokoli. A pokud se tu tak zminuje sebevedomi severskych zen, tak preci ony budou tedy hlasit i ta napadeni cizincem a resit se to bude. Ze by najednou mely strach kvuli hyperkorektnosti neverim.

Offline dzizisketa
8434 příspěvků moje polička 30. listopadu 2016 13:44
Reakce na Unnamed:

To si taky myslím, a proto je dobře, že švédské děti o tomto poučují. Netýká se to totiž jen dívek, ale i chlapců.