Nerdské vlákno (pc hry, konzole, deskovky, fantasy, komiksy....)

06. října 2016 19:43
Offline moora
8406 příspěvků moje polička 03. května 2017 19:57
Reakce na Sweet Potato:

já jsem takhle hledala flashku, na který jsem měla celej svůj život včetně spousty citlivejch dat, který bych fakt nerada, aby se vydaly do světa... prolezla jsem komplet všechno oblečení, který jsem v den ztráty měla na sobě a nic. za 3 dny na mě vypadla z pračky...

Offline Dammy
115 příspěvků moje polička 03. května 2017 23:01
Reakce na moora:

Začínáme tím, že si uděláme sádrovou bustu hlavy. Máme jich víc, dokonce u nás občas děláme sádrový párty :D Třeba náš kámoš má obvod hlavy 62, což je fakt hodně, tak jsme ho poprosili o kopii, abychom měli pro lidi s většíma hlavama.
Když je to maska pro tebe, je to samozřejmě nejlepší dělat na své bustě. Dobrých výsledků dosáhneš i s cizí, ale nikdy to zkrátka nebude ono. Čím podobnější, tím lepší (proto ty sádrový párty, abychom měli víc bust).

Pak model. Vybereš si, čím je ti nejkomfortnější modelovat, a nanášíš to na tu svou bustu. Tenké to děláme kolem očí, úst, nosních dírek, aby to sedělo. Příliš měkká modelína je blbá, příliš tvrdá je blbá. Hlína vysychá, umělecká modelína stojí děsnej ranec...
Když máš model, potřeš ho separátorem. Znehodnotí ti tu modelínu na povrchu, ale usnadní pozdější vyjmutí formy a většinou dělá i to, že to potom nestéká.
Potom začneš nanášet materiál "měkkého" negativu. Někdo používá latex s moukou, nám se osvědčil kondenzační silikon. Opět, je spousta druhů a hodně záleží, co od toho chceš - tekutější silikon ti dobře zateče do všech drobných detailů a nestane se ti s ním, že ti někde vznikne vzduchová bublina a znehodnotí ti na tom místě tu formu. Viskoznější zase tolik nestéká a ty potřebuješ tu formu silnou, takže nějak nakombinuješ obojí.
Pak obvykle do kondenzačního silikonu přimíchávám thixativ. To je taková látka, která z toho udělá žvejku :D Tím vyplním negativní úhly (kdyby tam zůstaly, nešla by tvrdá podpůrná forma odejmout.)
Většinou naposledy děláme nějaké kotvy - to je takovej hádek nebo ďubka, která ti pak pomůže, aby ti ta podpůrná forma sedla přesně na místo, kam má a neprohýbala se, pak by ti to deformovalo odlitek.
Pokryju tedy celou tu hlavu silikonem.

Pak začnu vyrábět podpůrnou tvrdou formu ze sádrových obvazů. Musí být zaklapávací, ze dvou, nebo dokonce i víc dílů, podle složitosti toho modelu. Většinou stačí dvě půlky. Pokryju celou jednu půlku, počkám, až zaschne, kraj namažu silně vazelínou. Druhou půlku udělám s přesahem do té vazelíny.
Až to uschne, tak se podpůrná forma rozebere, měkká forma se rozřízne na předem určeném místě, kde si děláš za tímto účelem silnější vrstvu. Rozřezáváš cikcak, aby to hezky zapadlo a neposouvalo se to.
Pak se to slepí lepidlem a vlepí se to do podpůrné formy.
V ten okamžik máš negativ. Vymyješ ho od zbytků modelíny a separátoru. Pak to vystříkáš takovou... Je to něco jako vazelína ve spreji, nevím přesně. Ta zabrání latexu, aby stékal po stěnách.

Latex nebo revultex si naleješ do nádoby (nejlepší je malá petka), předbarvíš pigmentem, strčíš do toho prst, čmárneš si na stůl a necháš uschnout, abys znala finální odstín. Barvíš, dokud nejsi spokojená, necháš to přes noc odstát. Ráno uděláš do spodu nádoby díru, nahoře otevřeš víčko a pustíš to do formy. Kroužením celou formu zevnitř pokryješ.
Buď čekáš, až to uschne samo, nebo za kroužení foukáš dovnitř fénem. Pokud od toho chceš odejít, musíš to nechat položený tak, aby když ti to bude stékat, ti to bylo jedno, steče to vždycky a pak to máš tlustý někde, kde nechceš. Uděláš tolik vrstev, kolik chceš (tenčí působí přirozeněji, protože ho tolik nemusíš přemáhat obličejem a tudíž se přenese i drobnější mimika), ale zase tolik nevydrží. Tlustší ti dovolí výraznější deformace, co by se ti při tenkém latexu příliš bortily na obličeji, a je to odolnější.

Když pak máš odlitek z latexu, barvíš ho, ošetřuješ mastekem, aby se nelepil k sobě, nalepíš ho latexem na bavlněnou kuklu kvůli komfortu nošení.

A to je vlastně všechno.
Není to tajný, trik je v tom mít to v ruce a ty postupy, ač podrobný, jsou z materiálovýho hlediska takový obecný, ono stejně, než přijdeš na konkrétní produkt, který ti vyhovuje (modelíny, silikony, barvy...), tak to chce mnoho pokusů, a i kvůli tomu to nikdo vlastně nedělá stejně.
Tak či tak ani konkrétní produkty nevím - musela bych se jít podívat na ty pixle. Co se nám osvědčilo, objednáme znova... Podle technických listů.

To, co děláme, a jak to děláme, se hodně odvíjí od toho, že je to na larpy. Není to super realistické na obličeji - filmové masky se dělají většinou ze silikonu, z dragonskinu - jiným postupem, a dragonskin je hrozně drahej, což larpáci nechtějí. Další specifikum je, že nejvěrnějšího efektu dosáhneš jen několikadílnými maskami (čelo, nos+líce, brada...), se zamaskovanými přechody tekutým latexem a profesionálním líčením jako finišem.
To je nepoužitelné na těch několikadenních larpech, kde si chtějí lidi prostě nabarvit okolí očí a úst, natáhnout si masku na hlavu a jít, popřípadě si jí několikrát za den svléknout a vyvětrat si tu hlavu...
Plus teda chtěj, aby to vydrželo několik sezon, jinak je to pro ně aušus, no.

Offline Dammy
115 příspěvků moje polička 03. května 2017 23:05
Reakce na moora:

Například teď nám přestali vyrábět naší nejoblíbenější modelínu a oba jsme to málem obrečeli :D

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 03. května 2017 23:18
Reakce na Dammy:

Teda. Je to desne zajimavy. A jsi desne sikovna, ty masky jsou super.

Offline Dammy
115 příspěvků moje polička 04. května 2017 13:29
Reakce na moora:

Děkuju moc. :) 

Já kdyby mě to nebavilo, tak to nedělám, někdo objevuje svět, já mám radost, když si můžu vyzkoušet nějaký nový kreativní postup :) Za těch pět let se to změnilo k nepoznání, začínali jsme fakt úplně základně.

A teda obnáší to i spoustu neúspěchů, no. Třeba teď jsme objednali novou modelínu a byla hrozně měkká. Nepřišlo nám to jako problém, ale pak jsme strhli měkký negativ i se vší tou modelínou, která na tom byla nalepená jak nějaké těsto... Museli jsme to vymývat v kýbli s horkou jarovou vodou, muž nadával jak špaček :D 

Offline Dammy
115 příspěvků moje polička 04. května 2017 17:30

Jinak, vyšla moje oblíbená Syberia, teď jsem to nainstalovala a bojím se, protože to má obecně takový vlažný recenze. :(

http://www.metacritic.com/game/pc/syberia-3?ftag=MCD-06-10aaa1h

A viděla jsem Logana nedávno, pobrečela jsem si, a mého muže to vůbec neoslovilo, i když to leckdo považuje za "nejlepší Marvelovku." Co vy na něj?

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 04. května 2017 17:34
Reakce na Dammy:

Já obecně teda X-Meny kdovíjak neprožívám, jako kouknu se ráda, ale nejsem vyloženě fanda. No a Logan se mi líbil asi úplně nejvíc ze všech xmenovskejch filmů, byl takovej civilní, jestli se to teda o něčem takovým dá říct. A taky jsem si pobrečela. :) I když to u mě není taky žádný měřítko, bulím u všeho, tudle jsem zas chytla v telce Želary například, a řvala jsem u toho jak kdyby mi za to platili.

Offline Dammy
115 příspěvků moje polička 04. května 2017 19:23
Reakce na Karoleena:

:D

Já řvala pomalu už u toho traileru. 

https://www.youtube.com/watch?v=Div0iP65aZo

(spoilery šedou ahead!)

Mě bylo nejvíc líto té rodiny, co zemřela úplně zbytečně a moc jsem nechápala, že je Xavier vědomě vystavil riziku, i kdy mu to muselo bejt jasný, co se stane. Ale ta syrovost se mi líbila, to zase jo.

Offline kkristýna
139 příspěvků moje polička 04. května 2017 19:26
Reakce na Dammy:

Upřímně řečeno nesnáším tu postavu od té doby, co jsem četla Young Avengers. Takže ať to s ním dopadlo jakkoli blbě, měl skončit mnohem hůř.

Offline Dammy
115 příspěvků moje polička 04. května 2017 19:58
Reakce na kkristýna:

Xaviera?
Jako nikdy to nebyla moje vyloženě oblíbená postava (když pominu First class). Co se stalo v Young Avengers?

Offline kkristýna
139 příspěvků moje polička 04. května 2017 20:44
Reakce na Dammy:

Wolverina. Ono to bylo dost zamotany, ale řekněme, že ve výsledku se pokusil zabít Scarlet Witch za to, že se psychicky zhroutila buď po smrti dětí nebo partnera (už si nepamatuju, kdo z nich to byl) a v důsledku toho zbavila nevědomky všechny xmeny schopností. (alepsoň tak to tam bylo vysvětleny, ale ono to navazovalo na události z jiných komiksů, takže to mohlo být složitější) Chápu, že v důsledku toho někteří zahynuli, ale v tu chvíli mi to přišlo z jeho strany neuvěřitelně pokrytecky, protože spoustě hrdinů prošly mnohem horší věci než se dali na "správnou" stranu. Navíc se snažil zabít i Wiccana, kterej vůbec nic špatnýho neudělal, jen proto, že se bál, že by byl měl stejné schopnosti jako SW (Wiccan má duši jednoho z jejích synů a stejné schopnosti)

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 05. května 2017 11:53

Aúúú, omylem jsem si koupila dvě rozšíření batohu. Politujte mne aspoň maličko prosím

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 05. května 2017 13:14
Reakce na Sweet Potato:

Nebrec, to se hodi.

Offline viktorka_od splavu
48190 příspěvků moje polička 05. května 2017 13:21
Reakce na Sweet Potato:

a na co sis chudinko šetřila?

Offline Pavlena
6760 příspěvků moje polička 05. května 2017 13:24

rozšíření batohu není nikdy dost!

a mimochodem: utrácíte za hadříky? Mě se ty holčičí skoro vůbec žádný nelíbí, takže střídám asi 2 outfity zdarma..

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 05. května 2017 13:36

Chtěla jsem jedno rozšíření a pak zvětšit poličku a uklikla jsem se.

Pavlena 

Tak bohatá, abych utrácela za hadry, jsem nikdy nebyla. A převléká mne dítě. Teď jsem myslím černoši a s bílými vlasy.

Offline moora
8406 příspěvků moje polička 05. května 2017 14:09
Reakce na Pavlena:

Koupila jsem si bryle (must have a nebyly drahy). Uvazuju o svetriku, slusi mi. Ale zas jde jaro, ze, prece nebudu litat navlecena. Vyber holcicich oblecku je teda o moc nudnejsi a omezenejsi, nez klucicich. Divnej virtualni svet toto.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 05. května 2017 14:21
Reakce na moora:

Proto já jsem občas i za kluka:-)))

Offline Solathis
2412 příspěvků moje polička 05. května 2017 17:17
Reakce na Amun:

Copak to bylo? Ja mam jako dalsi hru slibenyho konecne Witchera 3. Vcera jsme koukali na nejaka GMV a chytam se asi tak v 70% pripadu, ale je teda fakt, ze takovy Asassins creed nejsem vubec schopna rozlisit dily :-D Neni se cemu divit, mam to hlavne nakoukany z videi od Miracle of sound (znas Gavina?). Jinak u nas totiz hry, teda rpgcka, probihaji stylem, manzel hraje a ja se koukam :-D