Prosim, je vazne velke faux pas chtit espresso s mlekem? Ja ty velky "laticka" nesnasim, na cappuccino taky vzdycky nemam chut... proste mi chutna maly silny kafe s trochou mleka.
Přiznání
A já jsem vždycky v rozpacích, když vím, že někdo něco řekl nebo udělal špatně, jestli mu to mám říct a jak, abych ho nějak nedehonestovala před případnými jinými účastníky.
Kokoska - tak s tímhle bych si hlavu nedělala, dej si co ti chutná, vždyť za to platíš. No, můj přítel by je dorazil objednal by si turka. ![]()
jitřenka no prave ze nikde nikdy problem nebyl, jen tenkrat proste rekl, ze takovyho neco neexistuje. S mlikem pry jedine lungo.
Kokoska Já chci s mlékem dokonce i ristretto a nikdo mne nikdy z hospody nevyhodil.
Kokoska - no já když si dám espresso tak všude automaticky přinesou cukr, mléko a vodu. Případně se zeptají zda to chci. Pokud tě někde poučují, nerozpakovala bych se říct, že mám ráda espresso s trochou mléka, zda ti ho udělají s dodatkem a úsměvem že nikde jsi problém neměla a že očekáváš stejně milou obsluhu.
Muž obvykle bojuje s opakem, hlásí bez a stejně mu ten čojplík s mlékem donesou.
Ale jediné, co mne fakt otráví, když mi i v celkem drahém podniku k dobrému kafi donesou takové to "mlíčko" v plastu. Jedno.
To pochopím někde u stánku.
Kokoska mam to stejne, kava mi takhle chutna roky a neplanuju to menit :)
Kokoska To co chceš se zřejmě jmenuje macchiato-esperesso s trochou mléčné pěny.
Garfie Ne nutně. Espresso macchiato sice někdy chci, ale obvykle mi mnohem víc v kafi cbutná obyčejné nenapěněné mléko, zato ve větším množství.
Garfie tam mas mleko napenene, ze? Ja mam prave rada nenapenene mleko.
Kokoska Sweet Potato taky mám ráda takové kafe, malé silné, s trochou mléka, nikoli pěny. Ale ta trocha musí být větší než ten pitomý plastový kelímeček ![]()
Lamicka Sweet Potato Jo aha, chápu. Já s mlékem právě vůbec nepiju, nebo výjimečně kapku, takže nevidím rozdíl mezi napěněním a ne....Já myslela, že Kokosce by to mohlo vyhovovat.
Ale jediné, co mne fakt otráví, když mi i v celkem drahém podniku k dobrému kafi donesou takové to "mlíčko" v plastu. Jedno.To pochopím někde u stánku.
Taky mam radsi normalni nenapeneny mliko, ale nepohrdnu ani tou penou. Ovsem muz pozaduje to mliko nenapeneny a jeste studeny a to uz byva neprekonatelny problem, skoro vzdycky mu ho prinesou horky. Vzdycky kyvou ze jo, jasne, a pak bum, horka pena.
Kokoska - tak s tímhle bych si hlavu nedělala, dej si co ti chutná, vždyť za to platíš. No, můj přítel by je dorazil objednal by si turka.
muj taky, ten by pronesl něco jako, to je na me celé moc složité, doneste mi radši turka. Ale vzhledem k tomu, že on nepotřebuje mléko a nesladi, do konfliktu se nedostává, jenom si ujasni velikost výsledku. Jinak on pije snad vsechny druhy kafe bez mléka, bez cukru, které si umím představit. závisí to od denní doby, ale castecne jsem to rozklíčovala až teď po deseti letech, když jsme spolu půl roku doma. ( Co pije o nočních teda pořád nevím).
Já si pamatuji, že jsme si jednou někde v kavárně objednávali velké kafe podle lístku, bylo to tam nějak pojmenované a pak přišla slečna a nazvala to jinak, čímž nás trochu zmátla. A ona: no to vite, my baristi, oni jsou někteří papestejsi než ital.
Garfie To by tě barista hnal, prý nevidím rozdíl![]()
To napěněné mléko to kafe právě víc osladí (a na víc se mne neptej
)
Inak tom kelimecku nie je mlieko ale nízko percentná smotana, nie?
Ja som barbar a pijem doma lungo so smotanou a medom :)
A pri tejto debate som si spomenula na Rimmera a jeho gazpacho ![]()
Z druhé strany - když člověk řekne, že chce espresso, můžou mu donést ledacos, jednu dobu jsem si dělala takový malý průzkum (v Brně). Cílem bylo zjistit, kde mají nejlepší, ale tohle se brzy ukázalo jako zajímavější otázka. A dost často se objednávka neobešla bez dotazů obsluhy, jestli vážně chci to, o co si říkám.
Sweet Potato jako milovník Latte podotýkám, že kvalita napěnění a kvalita mleka hraje na výsledku stejnou roli jako kvalita přidružené kávy.
Jinak u nás lze koupit mléko, které se prostě nenasleha, většinou čím víc bio, tím horší výsledek. Nevím čím to je.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
The House of Cor
250. výročie domu Houbigant (Esxence 2025 series)