Tenhle pohled se prostě neokouká.
Mimochodem, tohle mi dnes přišlo:
https://arnika.org/novinky/park-soutok-klimaticka-zodpovednost-nebo-klimatizovana-atrakce
Tenhle pohled se prostě neokouká.
Mimochodem, tohle mi dnes přišlo:
https://arnika.org/novinky/park-soutok-klimaticka-zodpovednost-nebo-klimatizovana-atrakce
Měly jsme výletní romantiku jak za mlada, z Berouna do Prahy jsme seděly na zemi v uličce. ![]()
Slíbené povídání o tom, jak Ludmila vypadala, jsme nestihly, tak celkem souhrnný článek:
A o Tetínské růži, tedy písni Nad Berounkou pod Tetínem, i tetínské krasavici, která byla její inspirací.
Na hřbitově okolo kostela se nachází rodinná hrobka Vojáčků, hospodařících na tetínském zámku po několik generací. Václav Vojáček byl obrozeneckým spisovatelem a překladatelem, díky němuž navštěvovali Tetín osobnosti jako Dobrovský, Jungmann, Čelakovský či Rieger. Docházel sem i básník Josef Krasoslav Chmelenský, libretista Škroupova Dráteníka a sběratel lidových písní. Známý song Nad Berounkou pod Tetínem má na svědomí právě on.
Někdy kolem roku 1835 se na faře ve Zdicích sešli básník Chmelenský s páterem Josefem Vorlem, a uzavřeli zajímavou sázku. Chmelenský měl napsat báseň dřív, než farář Vorel vypije svůj šálek kávy. Podařilo se. Kněz nezůstal pozadu a vsadil se rovněž, melodii k písni prý složí dříve, než poeta vykouří doutník. I on byl úspěšný, a na svět tak přišla zmíněná píseň.
Traduje se, že inspirací byla Chmelenskému krásná Anna Vojáčková, jejíž "líbeznou tvář anděla" zahlédl básník v zámeckém okně při jedné ze svých procházek. Hrob půvabné Aničky bychom sice našli na tetínském hřbitůvku, avšak pouze symbolický.
"Tetínská růže" totiž nezemřela v devatenácti letech na souchotiny, ale provdala se za lesníka Aloise Schulze z Poučníku u Karlštejna, kterého služba zavedla až do polské Haliče. Tam se odstěhovala i Anička, prožila zde dlouhý život a porodila pět dcer. To ovšem nebránilo mileneckým párům, aby na romantický hrob nenosili rudé růže spolu se sliby věčné lásky. S trochou štěstí uslyšíte na Tetíně slavnou melodii i dnes - každou hodinu ji od 9 do 19 hodin vyhrávají hodiny se zvonkohrou na zámeckém průčelí.
Bylo krásně
, díky Sweet Potato jsme se dozvěděly i historické drby, Ludmilu si nechám na ráno a cestu do práce![]()
Sweet Potato Ona ta rekonstrukce obličeje sv. Ludmily je dosti diskutabilní
Sweet Potato Brambůrko, pokud byste chtěly pokračovat po stopách Přemyslovců, můžu doporučit výlet vláčkem (nastupovaly jsme na zastávce Zličín, Řepy) na Hradiště Budeč, kousek nad obcí Kováry je rotunda sv. Petra a Pavla, nejstarší stojící stavba v ČR (reportáž Praha TV si rozklikni)
byly jsme tam před pár lety s barbucha , braly jsme to přes Okoř a byl to moc pěknej vejlet
brrr
Já měla za to, že Vlček tenkrát potvrdil, že zuby a lebka k sobě patří?
Ach jo.
Díky, za tipy! To jsou úžasná místa! ![]()
Sweet Potato podepsáno, děkuji. Já myslela, že to bude čistě přírodní park s vodními prvky. Tvl sjezdovka...
Výlet se evidentně velice vydařil, vinotéka nevinoteka ![]()
Moc hezký to bylo! Mám za včerejšek nachozeno 21 tisíc kroků, trošku spálený nos a spoustu nových zajímavých informací. ![]()
Ještě ta Václavova přílba.

Sweet Potato Jestli si to správně pamatuju, tak ty zuby tam byly na hromádce, ne že by byly v čelisti. Ta prostě chybí. Teď k tomu zase byla na fb diskuze, ten Brazilec si zatím stojí a nejde mu vysvětlit, že on to má možná dobře, ale vstupní data jsou absolutně nejistá. Myslím, že není vůbec jasné, zda lebka patří Ludmile.
brrr Díky, to o zubech vím, i že se v té schráně našla spousta všeho. Ale uložilo se mi v hlavě (možná blbě), že snad právě proto tenkrát Vlčkovi udělili výjimku na invazivní zkoumání, kterým potvrdil, že zuby a lebka patří k sobě. Což, chápu, nemusí vůbec znamenat, že obé patřilo Ludmile.
Je to celé prostě strašně zajímavé, dík.
Potvrzuju, to je dobrá trasa. Šla bych klidně znova ![]()
Hledám spolubydlícího na srpnovou Kroměříž. Vy co jedete, kde máte ubytování? Ať si najdu něco poblíž houfu ![]()
SunEclipse My bydlíme La Fresca, barbucha v nějakém pivovaru :-).
Já bohužel, budu v Krumlově.
A ja s vnukem na Vysocine.
No, vtedy nemôžem ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
© 2014 - 2026 parfumanie.cz
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.