Cestování

09. srpna 2014 10:36
Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 16. února 2023 17:45

Kokoska Vlastně ani ne. Neděláme nic nebezpečného. My nejsme panikáři, víme dobře, že v národním parku se o nás vždycky někdo postará.

Když někdo v Serengeti (i jinde) mává, ostatní jsou povinni mu zastavit. Pokud ne, mají být nahlášeni a přijdou o licenci. Řidiči mají vysílačky, kdyby něco, přivolají rangery.

Kdysi nás u Lake Manyara teda trochu honil slon, ale to byla fakt výjimka.

Největším nebezpečím jsou asi ty hnusné mouchy tse-tse. Místy jich je dost.

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 16. února 2023 18:07

Sweet Potato Máte slíbenou velkou pětku? Lva už máš
A teda nepojízdné auto uprostřed Safari je dost mazec. 
S ex na svatebce v Jižní Africe jsme byli s průvodcem stopovat slony a byl to dost adrenalin, před svítáním, bez auta, v celkem husté buši. I to podvečerní dojíždění do kempů, když už okolo nás nikdo nejel. Do pětky nám chyběl levhart, ostatně jako skoro všem. Nosorožce jsme úplně náhodou viděli v jiném parku.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 16. února 2023 18:15

andulka01 co jeste patri do velke petky?

Offline Mermaid
příspěvků moje polička 16. února 2023 21:14

Kokoska slon, nosorožec, buvol, levhart a už zmíněný lev. Ne v každém safari parku (rezervaci) je "k dispozici" celá big five. A pro mě osobně je mnohem víc (a doufám, že se mi to jednou podaří vidět) než třeba lev nebo levhart, tak hroch a krokodýl, to je fakt sen, vidět je naživo v přírodě 

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 16. února 2023 21:23

Kokoska Lev, buvol, slon, nosorožec, levhart. V Kruger parku byly v campech mapy s aktuálním hlášením výskytu. Takže jsme jezdili vždycky jinam, kde nebyli lidi. Lví rodinku s koťatama jsme potkali asi pět km od hranic když jsme odjížděli. Slonů spousty, ale i jsme zažili to převádění stáda přes silnici, se slůňátkama

Offline Kammila
710 příspěvků moje polička 16. února 2023 21:25

Sweet Potato  to chcíplé auto mi připomnělo, jak jsme ve stejné společnosti v Namíbii dostali defekt navíc asi 5 minut před plánovanou wc pauzou, takže jsem se řádně chvíli předtím v tom vedru konečně spokojeně napila..a to zrovna safari v Etoshi mělo být z celého okruhu jen vyloženě okrajový zážitek. Nakonec byl nezapomenutelný a manžel dodnes s chutí vzpomíná, jak jsem bledla před očima navzdory opálení

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 16. února 2023 21:36

Mermaid Pro mě byly asi největším zážitkem baobaby (teda jasně, divoká zvířata jsou top, ale ty důstojné stromy jakoby z jiného světa...). A asi jsme viděli jakéhosi vzácného orla, ten byl taky na té mapě a nikdo jiný tam nejel. 

Hroši jsou z dálky fantastičtí, pozorovali jsme je v podvečer, kdy vylezli z vody a vyvalovali růžová bříška. Vypadali neškodně. To byl ten večer co jsme se zdrželi mimo camp po západu slunce a dostali jsme po právu vynadáno.

No a pak jsme byli v campu, kde terasa lodge/restaurace byla u jezera plného hrochů. Sklenka bílého a večerní funění hrochů.

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 16. února 2023 21:47

Kammila my jsme v Etoshe pozorovali slůňata, jak si hrajou ve vodě a polívají se.

Offline andulka01
12199 příspěvků moje polička 16. února 2023 21:55

brrr slůňata

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 16. února 2023 22:46

Sweet Potato To jsou dobrá pravidla, ne jak ten šílenec, co nás chtěl propašovat místní stezkou z Toga do Ghany v době, kdy je zvěř nejaktivnější!

Asi musím do Afriky, safari bych strašně chtěla dát s dětmi!  Já byla na africkém safari jen v Ghaně, chodili jsme tam s průvodcem pěšky, ale viděla jsem krokodýla a o slony jsme zakopávali. :-) 

brrr Ti sloni, když blbnou u vody jsou k sežrání!  To jsme taky viděli, v místním safari hotelu z terasy od bazénu, to byl pro nás vrchol pobytu! (teda hlavně ten bazén, my totiž bydleli v místní vesnici nedaleko a do parku na safari přijeli na kole, tvl, teď mi to přijde úplně neuvěřitelné!)

Offline Archivářka
příspěvků moje polička 17. února 2023 07:21

Afrika je super. A chytla mě, i když jsem to nečekala. Proto pojedu v létě do delty Okawanga spát pod stanem, i když se blbě vyspím ve stanu i v Čechách. Protože Okawango.

Pár poznámek k pozorování zvířat. Velkou pětku jsem během cesty po Zimbabwe viděla včetně levharta při pěším safari - jako když po kamenech přeběhne kočka.

Krokodýl dlouho vypadá jako kus klacku, ale viděli jsme ho lovit. Je to hroznej fofr a člověk se bojí, i když je ve výšce v autě.

Nosorožce jsme stopovali pěšky v NP Matopos. S rangerem vybaveným holí a puškou. Seděli jsme na bobku asi 20 metrů od spící samice. Kolem ní poskakovalo odrostlé mládě.

Hroši. Docela zkušení a sehraní čeští vodáci si domluví plavbu v kánoích po Zambezi. Nafasujou blbě ovladatelnou nafukovací loď a kajaková pádla. V řece je hodně hrochů. Měli jsme přistávat u břehu ve velkém proudu a kousek pod námi bylo velké stádečko. Průvodce, který měl jet poslední, nám ujel. Dost jsme se báli, že nás proud do těch hrochů strhne. Takhle zuřivě jsem fakt v životě nepádlovala.

Pro mě jsou ale největším zážitkem malá zvířata a ptáci - skály plné damanů, noháči, kteří vyskakují za tmy z trávy. Drobní ptáci v křoví. Plavba po jezeře při západu slunce, když se na stomech ukládají k spánku kormoráni.A potom, když ti zkušení účastníci safari, kteří projeli už několik zemí, zjihnou, když vidí antilopu, na kterou zatím nikdy nenarazili - antilopa vraná nebo skálolez třeba.

Konec afrického nostalgického okénka.

Ona totiž ta příroda je úchvatná všude. Dvakrát v životě jsem se dostala do severního Skotska. Útesy plné papuchalků a vítr a moře...

A včera jsem pozorovala z auta předjarní krajinu mezi Plzní a Karlovými Vary a už se těším, jak to zavoní a bude mi stačit se projít někde kolem Střely a koukat, jak kvetou první kytky.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 17. února 2023 09:13

Mermaid andulka01 manzel byl se svym synem asi pred desetil lety v Keni, musim se podivat na fotky, co tam vsechno ma. 

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 17. února 2023 09:14

Archivářka Orkneye, Shetlandy a papuchalkove

Krasne je i u nas, pravda. Jen ty zdevastovane lesy jsou k placi.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 17. února 2023 10:47

Archivářka To zní tak krásně....

Offline letfenixa
10243 příspěvků moje polička 17. února 2023 17:26

Chceme ísť vlakom z BA do Viedne, a do Prírodovedeckeho múzeá. Dá sa tam nejako v pohode dostať metrom? 

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 17. února 2023 18:27

letfenixa určite, metrom aj elektrickou. Pozri sa do mapy.cz uvidíš tam aj zastávky. 

Na Google mapách fungujú aj cestovné poriadky, ale nemajú offline verziu. 

Offline Karja
41989 příspěvků moje polička 17. února 2023 20:26

letfenixa Je to přímo na metru. To se bude malýmu líbit, užijte si to tam! Co máte mimo to ještě v plánu? 

Offline Renusatko
11666 příspěvků moje polička 17. února 2023 22:24

Sweet Potato Vy máte veselo. A kamarádka je teda dobrá.

Offline Kokoska
32558 příspěvků moje polička 17. února 2023 23:58

Sweet Potato dik za IG, je to nadhera. Proti tem moucham je nejaky repelent nebo co se proti tomu da delat?

Offline letfenixa
10243 příspěvků moje polička 18. února 2023 01:18

Karja vo Viedni už nič,  myslím, že to bude dostatočne,  ideme do Ba cez jarné prázdniny, tak hrad, možno aj Devín.