Co vás dnes zaujalo

16. listopadu 2019 12:21
Offline DruI
4684 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 17:33

Evaeva Já bych odhadovala, že si prostě nevěří, že takovým školním systémem dokážou protáhnout alespoň jedno dítě (nebo vůbec nějaké dítě).

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 17:53

Evaeva těch faktorů je v tom článku zmíněných hodně (mnoho platí i pro nás - nedostupnost bydlení, vláda starších mužů a hodně voličů v důchodovém věku, tj. jiné priority a taky samozřejmě jiné možnosti a zájmy mladých, co předchozí generace neměli atd.), ale ten náročnej systém vzdělání spíš nepomáhá, zvlášť když je to v podstatě tradičně komplet na matce. Nedokážu si představit, že by byl tlak na to, že už ve školce mají děti umět učivo základní školy. A že je musíš dotáhnout na univerzitu, aby nebyly ostuda celé rodiny.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. dubna 2025 18:00

Anema DruI to mně nenapadlo, ale chápu!

Offline Raduza
příspěvků moje polička 05. dubna 2025 18:45

Anema to byl zajímavý článek.  Mě teda tak na okraj napadlo, že kdyz je takový tlak na vzdělání a bez vysokoškolského titulu je člověk ostuda rodiny,  kdo tam sakra vykonává dělnické profese. Ty se to řemeslo potřebuji naučit. 

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 05. dubna 2025 19:53

Raduza No přece migranti z Číny, Vietnamu a Bangladéše. A hojně se tam umírá na přepracování, nebo únavu z práce, mají na to i název Gwarosa. Lidí je hodně, zeměkoule je přelidněná.

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 05:15

Ta Korea je ale fakt mazec, já bych vás tady mohla zavalit historkama od korejských kamarádek, kdybyste chtěly. Ale to je většina Asie, já jsem tady získala dojem, že slavná éra Evropy už byla. Teď nás zbytek světa vnímá jako roztomilý skanzen, taková Země pohádek, kam jedete na výlet...ale kde se nic skutečně důležitého neděje. 

Nejen Korea, kamarádka se teď vrací domů do Singapuru a je z toho ve stresu rok předem, dítě jí bude nastupovat do první třídy, jenomže ty singapurské už umí plynně číst a psát, většina ještě před nástupem do školy. 

V naší škole jsou Číňani považovaní za matematické génie, co se týká matiky, tak je pro srovnání, můj syn teď napsal české přijímačky bez přípravy na 35 bodů (nic extra, ale na gympl by se dostal), v logické olympiádě byl mezi 4% nejlepších. Ale školní sebevědomí má mizerné, ve škole patří k těm horším, z matiky má trojku. 

A o Indech nemluvím, ti vynikají ve všem. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 05:21

Kan Z Číny migrují spíš vzdělaní a bohatí, na práci je Bangaldeš, Filipínci a asi ten Vietnam, ale ti v Japonsku teda nejsou vůbec. V Japonsku teda spoustu té horší práce dělají i Korejci, ale to je dáno spíš historickými souvislostmi, jsou to místní Korejci v několikáté generaci, ne přichozí z Korey dnes. 

Jasně že i v těch všech Asijských zemích existují i méně vzdělaní lidé, ale obecně ten tlak je tam silný, čím lépe situovaná rodina, tím větší. Kamarádka mi vysvětlovala, že v Korei byla elita vždy bohatá, vzdělaná a morálně na výši, jde to ruku v ruce a proto oni tohle všechno vidí jako největší cíl a jedno nejde bez druhého (aby se vám dostalo uznání). 

Anema Některé moje korenské kamarádky ani nejezdí domů, aby nemusely čelit tlaku rodiny. Tlak na ženu je enormní, ta domácnost (a školní záležitosti) je z velké části na nich, ale zároveň muži vyžadují, aby se dítě dostalo na co nejlepší univerzitu, aniž by tomu nějak pomohli. A to všechny ty Korejky v mém okolí mají titul, často i doktorát. 

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 07:40

Garfie ja ten článek od Anema cetla uz před pár dny a mne zaujalo, ze to jsou ty deti asi schopny podstoupit všechny, vzdyt to rozloženi inteligence a vubec schopnosti tam musi byt taky nejak rovnoměrne rozvrženy 

jinak je to na jednu stranu děsivý, ale naše zamrzlý školství teda asi taky 

jinak sestřenice děti dělá přijímačky ted, prej první cvicnej pokus z matematiky bez přípravy to dala na dva body, takže jsem zvědavá (ale jsou mimopražský, takže úplně beznadějný to není a doučováním se prý dost zlepsila) 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 08:06

Potrefenáhusa Tak to jsi mě s tou sestřenicí dcerou fakt potěšila! Mě teda upřímně ten syn docela překvapil, protože jsem čekala taky tak dva body. Ne, to přeháním, ale myslela jsem tak do dvaceti, vzhledem k tomu, jak jsem nabyla pocit, že je v matice slabý. Teď tu byla moje ségra, matikářka a koukala do jeho učebnice a říkala, že na sedmou třídu je to hodně těžký, tak mě taky uklidnila. 

Já se na to jednou ptala kamarádky Japonky, jak to dělají se slabšími dětmi, protože tady je taky ten americký systém, že jsi od první třídy do maturity na jedné škole. A ona na mě docela koukala, jakože to prostě k té matuře dotáhne každý, pak teda připustila, že občas se stane, že to někdo nedodělá a jde do "praktické" školy, ale že to je minimum a hlavně od rodičů je velký tlak na to studium. Takže jim opravdu raději platí doučování a podobně. 

Tady hlavně ve škole fakt tráví spoustu času, často i o víkendu, pak jsou různá doučování, je to prostě priorita. 

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 08:24

Garfie díky! Vůbec se nedivím, že se jim na to vykašlou a prostě děti nemají, aby se tomu tlaku vyhnuly.

Potrefenáhusa to mě taky zaujalo, asi fakt ta snaha musí být enormní, aby se tím inteligence vyrovnala... Já mám kamaráda Japonce, žije tu už teda mnoho let, takže už je slušně asimilovanej , ale stejně, když jsme byli kdysi na horách, tak řekl něco takového jako, že umět lyžovat je prestižní, nebo že by to měl každý umět, a fakt sám jezdil celý den, zatímco my jsme už odpoledne dávno seděli na pivu pod sjezdovkou.

Ještě by mě zajímalo jaká je v Korei nezaměstnanost, když i s dobrou univerzitou mají problém získat práci. Ale tam bude asi problém to, že vnějšku mají (skoro) všichni, co?

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 18:10

Garfie Já si vždycky u těch příspěvků o tlaku ze stran rodičů říkám,  jak se to jako dělá? Robě nešlo natlačit vůbec nikam. Nebo ti mamánci, jak to ty matky dělají, že jsou ti synci tak oddaní matce. Moje robě mi řekne  Matko neřeš a dělá si dál svoje. Byvala kolegyně romka mi vyprávěla jak jsou u nich kluci pořád za mámou i kdyby co bylo. Mě to úplně fascinuje.

Offline Tabea
6601 příspěvků moje polička 12. dubna 2025 18:33

Něco podobnyho, jako ti Korejci jsem slyšela o Malajsii. S detma byla v družině holka z MY, ted se po x letech stěhovali zpátky. Prý jsou v MY z "modré krve", hodně bohati. Ale oba rodiče vystudovaní, otec kardiochirurg, super úspěšný, matka zubařka, pak ještě měla nějaký jiný studium. Zubařku v DE nedělala, kvůli jazykové nedostatečnosti, ale klidně může být ten případ s tituly, který pak nepracuje. Taky prý jsou školy v DE moc snadný. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 00:40

Kan To se svými zkušenosti nejsi schopná pochopit, to je úplně jiná kultura. I Asiati i ti Romové. Mám v bytě podnájemníky Romy, mají 6 dětí, první měla paní v 16 a ještě před čtyřicítkou už byla babičkou....kdysi jsem jí říkla, jak je mi líto, že se můj tatínek nepotkal se synem a ona se z toho málem zhroutila, říkala, že pro ni je tohle úplně nemyslitelné, nejhorší co se může stát. Proto prý mají děti tak brzy. 

Ti Asiati jsou vychovávaní k poslušnosti, už jsem tady kdysi říkala (nebyla to stížnost, ale konstatování), jak kamarádka dcery, bylo jí tehdy tak 15, říkala, že musí poslouchat rodiče na slovo, protože ji stvořili a ona jim musí být vděčná. Číňanka. Jinou Číňanku loni rodiče stáhli ze školy, protože se jim zdálo, že se tady neučí dost a vzali ji do čínské mezinárodní školy, kde se platí trojnásobné školné. Dceři mojí kamarádky Japonky, která chodí do školy v Česku, posílá otec z Japonska učebnice, protože je pozadu za japonskou školou. Synův spolužák ve 12 ví, kam půjde na univerzitu. Naprosto běžně tady děti o prázdninách chodí do školy, buď na různé letní kempy pořádané univerzitami (dvě synovy spolužačky, 7. třída jedou letos na tábor na Stanford!!!), nebo aspoň chodí do školy ve svých zemích, nebo na doučování. 

Tabea Jo, já tomu věřím. I když ta Malajsie bude asi spíš jen Kuala Lumpur a okolí, myslím, že tam mají taky našlápnuto. Hlavně je tam obrovská čínská komunita a jsou blízko k Singapuru, to se úplně nabízí. 

A volná asociace, já tady znám holku z Malajsie, pochází z nějaké malé vesnice doslova v džungli, úplně tradiční, je první, která tam vystudovala univerzitu a první, která si vzala cizince (já teda vlastně znám spíš jeho, protože on je hrozně fajn, půl Brit, půl Japonec, učil na univerzitě v Kobe, ale teď je v domácnosti, aby mohla pracovat ona). Ona má dvě univerzity, je strašná bedna, má tady vysokou manažerskou pozici tuším u Nissanu, předtím pracovala ve Vietnamu, v Dubaji, v Kuwajtu. Když jsem ji znala jen z doslechu, říkala jsem si, že to bude takový ten snaživý typ, úspěšná manažerka, víš jak, prostě musí makat za tři, aby se prostadilo. A pak jsem se s ní seznámila. Tvl, takovou střelu jsem ještě neviděla. Přišla na večírek, minisukni, kozačky, rozbalila to na parketu jak nějaká profi party girl, házela do sebe jednoho panáka za druhým, strašná prdel s ní byla.

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 11:05

Garfie 

Jo, jiná kultura... jako každej ví, že ctěj rodiče a předky a tak, navíc dávají přednost prospěchu společnosti před nějakým individualismem... ale pak vidíš ty malý děti, který v rodině fungujou jak malý božstvo (i proto, že jich dneska nemají víc)! Tak by mě zajímalo, v kterým věku dojde k tomu přerodu z boha v poslušnýho otroka

Offline Kan
9387 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 11:15

barbucha Spíš co jim ty matky valej do hlavy za moudra, že i dospělej chlap od rodiny, jakmile zavolá maminka, stáhne ocas a poslušně prispěchá.  Měla jsem známou romku z vedlejšího obchodu a ona říkala, že jí její rom nedá navíc ani korunu, na všechno si musela vydělat, ale jak zavolala romská matka, tak ji ty prachy ještě přivezl a vracet nemusela! A tak to bylo se vším, měli někam jet, máti zavolala, jsem sama a najednou nejeli nikam. 

Offline barbucha blogger
33741 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 11:21

Kan 

Já tím myslela Asiaty

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 11:33

barbucha Já myslím, že fungujou jako malý božstvo, jen když poslouchají na slovo. Že jsou to takový propojený nádoby. Třeba kamarádka Indka mi říkala "my mu koupíme co chce, jdeme s ním do Disneylandu, jedeme na drahou dovolenou...ale já mu pokaždé říkám, že takové věci si můžeme dovolit jen proto, že tatínek tvrdě dře...a že jeho práce je škola." Oni prostě na tom studiu jakoby společně pracují, já myslím, že dítě prostě vůbec nenapadlne se nějak stavět na zadní. Myslím, že k tomu přerodu dochází s nástupem do školky...:-) 

Víš jak je to egyptský přísloví...K dítěti do tří let se chovej jako ke králi, od tří do čtrnácti jako k otroku a od čtrnácti jako k dospělému.....Myslím, že na tom něco je, akorát toho nejsem schopna.

Offline brrr
11553 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 11:53

Garfie Oni ti otroci jsou docela vzpurní. Aspoň u nás.

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 12:04

brrr a máš bic?:D

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 13. dubna 2025 12:11

brrr Tady taky...kdo myslíš že tu už tři hodiny marně křičí a vyhrožuje a kdo si tady tři hodiny naprosto nevzrušeně píše úkol z japonštiny a zároveň hraje Minecraft? 

Ale podle mě je důležitý ten postoj!!