Co vás dnes zaujalo

16. listopadu 2019 12:21
Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:38

Potrefenáhusa Jasně, byla by asi jiná. Těžko říct. Ale člověk řeší ty, které napáchal a existují. Nebo já to neřeším, prostě to tak je. Jen je to citlivé téma a jsem si na to vzpomněla s tou debatu tady. 

Anema Oni jí to nevalili. To tak vyplynulo z dlouhodobější situace a jejím pídění se po tom, jak jezdit závodně.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:40

notna no prave, ze jakykoliv rozhodnuti tak muze byt vnímaný, to bys nemohla rozhodnout nikdy nic 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:45

Anema To bych asi musela trochu víc zkoumat, ale každopádně počítají rychle, to je ale dost možná na základce i dril, ne? Jakože třeba vůbec nepřemýšlí nad násobilkou a tak. Třeba syn někdy nestihne celý test, ale Číňani vždy, včetně extra těžkého příkladu, který je navíc. Syn vždycky říká "no jo, ale on je Číňan, ti jsou na matiku...." Zkusím se dneska zeptat dcery, ta už je na high school a navíc mají rozdělenou matiku na high level a normální, jestli je tam nějaký rozdíl v národnosti. 

Jinak teda Korejci zrovna u nás ve škole jsou takoví normální, učí se hodně, ale mám pocit, že jsou tady právě proto, že je rodiče nechtějí vystavit korejskému školství. 

notna To si tak neber, třeba kdybyste ji tam poslali, nemuselo se jí dařit, cítila by se osamnělá a pak by vám vyčetla, že jste ji tam neměli pouštět, že jste to měli odhadnout a že se na to ve skutečnosti necítila....Tyhle křivdy si bohužel děti často nesou a je v podstatě jedno, co uděláš ty. 

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:04

Garfie díky moc! Mně to fakt zajímá. Hlavně teda z toho pohledu, že taky, jako jiní tady, zrovna zvažujeme základku a jeden z faktorů je matematika Hejného a klasická. Protože už jsem vypozorovala, že někomu matika do hlavy leze a někomu vůbec, a zajímá jestli je to způsobem učení, nebo někdo má "smůlu", i kdyby byla ta nejlepší metoda na světě. Hejného a klasická matika by se právě v tomhle měly lišit, jestli to dobře chápu.

A právě jsem viděla nějaká videa, jak strašně rychle vypočítají nějaký složitý násobení, protože na to mají fígle. Tos tu taky myslím zmiňovala, nebo to už to prostě v nějakém vlákně jelo. Tak mě zajímá, jestli to dělají mechanicky, nebo za tím fakt vidí tu matiku. Kdyby ale byli všichni šikovní i na ty logické části, to už by prostým nadáním být nemohlo. A nebo tam máte fakt ojedinělý vzorek . Můžu se ještě zeptat, školní docházku začínali v Číně nebo na téhle škole v Japonsku?

Offline Lenka22
2312 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:05
Reakce na Garfie:

.... Syn vždycky říká "no jo, ale on je Číňan, ti jsou na matiku...."

​Mě by k tomuhle zajímalo, jak syn vnímá ty různé národnosti třeba charakterově nebo jak to říct. Jestli jsou jako vzájemně kompatibilní, prostě jestli kamarádí navzájem bez ohledu na národnost, nebo jestli v tom národnost hraje nějakou roli. Spíš ve smyslu že ti jedni jsou třeba uzavřenější, a druzí naopak kamarádští, extroverti x introverti, další myslí jenom na školu a nic kolem ...a tak.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:06

Anema záleželo by na těch okolnostech. Určitě by nepřipadalo v úvahu, že by se stěhoval i jeden z nás, nemáme jedináčka. Mně se těžko představuje cokoliv jiného než ten nějaký specifický sport, co by se nedalo dělat má nižší úrovni blíž bydlišti. Možná tak si představím, že by malý génius šel na VŠ ve 12 jako Sheldon U nás asi není moc internátních škol, kde jsou připraveni na takhle malé děti. Ale třeba porg je takový a tam bych asi dítě pustila. Dost by záleželo i na povaze toho dítěte. A určitě bych chtěla, aby to bylo tak blízko, aby mohlo jezdit každý víkend domů.

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:10

Garfie jo a ještě jsem zapomněla napsat, že všechno, co píšeš je strašně zajímavé a ráda si v tomhle směru rozšířím obzory bez ohledu na to, jestli by to mohlo mít teoretický přínos pro náš život

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:15

Evaeva vidím to podobně. Jen jsem zjistila, že největší mínus by na tom bylo, že by mi chyběla ona osobně, což by se mi ale za dalších cca 10-15 let stalo stejně, takže s tím bych se musela nějak vyrovnat .

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:26

Anema aha, zrovna tohle bych asi zvládla. Přecejen máme dneska různé ty mobily a internety a s 12letým dítětem už se stejně vidíš akorát večer a možná někdy ráno.

Offline monis
1381 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:27

notna verim, ze to muselo byt tezke rozhodovani. 

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:31

Anema Děkuju! :-)

Tak jsem si podala obě děti, právě dorazily domů (mimochodem je šest večer, ale jako ano, hned po škole měli oba nějaký kroužek). Na dotaz jestli jsou nějaké rozdíly v matice v závislosti na národnosti odpověděli oba naprosto bez zaváhání, dokonce s lehkým smíchem, proč se jako ptám na něco tak jasného, Číňani, Korejci, Japonci. Počítají rychle, ale mají i skvěle rozvinuté logické myšlení. Dobří jsou kluci i holky. Ve třídě u dcery (10. třída) jsou v té "high level" matice tyto tři nádrodnosti, Ital, který ale chodil až do loňského roku do školy v Číně, Ind, který je nejlepší ve všech předmětech a moje dcera (která je ale v této skupině nejhorší). V té druhé, normální, jsou Francouzka, Američanky a taky dvě Číňanky, které jsou ale obě velmi umělecky zaměřené. 

Spolužačka dcery, Korejka, teď vyhrála nějakou mezinárodní matematickou soutěž.

Jinak u nás ve škole se začíná se singapurskou matematikou, ted' mi kamarádka Thajka říkala, že její dcera má problémy už v 1. třídě, ale třeba moje děti byly v pohodě. Dcera teda přišla na konci 7. třídy, učitel si ji prozkoušel a napsal nám, že je šikovná a má takové ostrůvkovité znalosti....půjčil jí na prázdniny učebnici a doporučil nám s ní každý týden udělat jednu kapitolu, aby dohnala ostatní studenty....

Syn má teď australskou učebnici (Haese), je v 7. třídě, ale učebnice je pro 8. třídu. Jak jsem říkala, má trojku na vyzo a pocit, že je nejhorší ze třídy, ale přijímačky na český gympl by udělal a logická olympiáda dopladla velmi dobře. 

Jo a u té docházky je to tak půl na půl, někdo začínal u nás, někdo přišel z Číny, ono se to hodně mění...

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:42

Mladší si základku vybrala. Já budu chodit do té školičky, co sestra... Pochopitelně. Dost mi tenkrát trnulo, co bychom dělali, kdyby ji nevzali.

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:45

Potrefenáhusa Garfie Jasně, máte pravdu. A já se v tom zase moc nebabrám. Ale se svojí povahou to mám tak, že se dost ohlížím a pochybuju. Ač racionálně vím, že je to k ničemu :-)

Anema Pustit do světa v těch 11 letech, to fakt nešlo. To bych neudělala. Zase nemám nijak závratnou kariéru, s mužem jsme zvyklý fungovat i občas samostatně, dítě jedno vymodlený, šla bych s ní. 

U nás to tehdy bylo náročné, ale v podstatě to proběhlo celkem hladce. A ona si nakonec po čase našla jiný sport, ve kterém taky vyniká. Ale jak tu někdo psal, že sportovní kariéru pro dítě určitě ne, tak když ji dítě chce hodně, není to jednoduchý mu ji odepřít. A chápu, že některý rodiče to dělají i přes svůj odpor. Znám dvě hodně umanutý děti, který neznají a nechtějí znát nic jiného než sport. Jednomu to teda i jde, bude z něj profesionál. Ten druhý se trápí, úspěchy žádné výrazné a stejně mu to rodiče rozmluvit nemůžou. Už v tom jede i psycholog.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:47

notnaRozhodla ses jistě dobře. Ale rozumím, vždy je o čem pochybovat.

Offline continuity
39153 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:48

Tuhle jsem četla nějaký rozhovor s maminkou, které chtělo dítko (v tomto případě kluk) hrozně chtěl na nějaký pražský osmiletý gympl. bylo to těžké i pro matku, která vlastně ze dne na den odstěhovalo dite. V tom vašem případě by mi vadil ten vrcholový sport. Jinak bych asi hledala cesty jak dítě podpořit. 

Naši mně taky prekecali ať neprestupuji do posledního maturitního ročníku na takovou školu se speciálním přírodovědnim  programem do jiného města. Úplně bych neřekla, že jim to mám za zlý, ale kdyby mě tehdá pustili, asi bych se nutně nehrabala na vs jinam. Protože nabídku na VŠ v rodném městě jsem měla typu individuální plán. Ale potřebovala jsem nutně z domu. 

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 11:50

Garfie Ty tvoje příspěvky jsou všechny tak strašně zajímavé! Potřebovalal bych takové to tlačítko "Sledovat" i na tebe, jako uživatele. Aby mi nic neuniklo

Offline rasaNori
8602 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 12:01

Sweet Potato tam jsme teď. A bohužel to zatím nevypada

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 12:04

notna no já bych dítěti neodpírala ten sport, ale tu kariéru bych moc nepodporovala. Jasně, snowboard je dost specifický, ten jaksi v Praze dělat nemůže, ale hodně sportů ano, akorát na jiné úrovni. Nebo se na tu úroveň dostane později, třeba jako moje sestřenice.

Offline Sweet Potato
38260 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 12:10

rasaNori Tak to vám nezávidím.

Z toho, jak budu šestiletému andílkovi vysvětlovat, že ho nechtěli, se mi dělalo hodně šoufl. 

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 12:11

Garfie děkuju! Nikdy mě nenapadlo se na singapurskou metodu blíž podívat, ale už jsem si našla nějakou prezentaci na YT a aspoň podle těch cílů to vypadá, jako něco, co bych pro své dítě chtěla . Odpovídá to i na mé otázky, fakt se učí matematicky myslet.