Anema Děkuju! :-)
Tak jsem si podala obě děti, právě dorazily domů (mimochodem je šest večer, ale jako ano, hned po škole měli oba nějaký kroužek). Na dotaz jestli jsou nějaké rozdíly v matice v závislosti na národnosti odpověděli oba naprosto bez zaváhání, dokonce s lehkým smíchem, proč se jako ptám na něco tak jasného, Číňani, Korejci, Japonci. Počítají rychle, ale mají i skvěle rozvinuté logické myšlení. Dobří jsou kluci i holky. Ve třídě u dcery (10. třída) jsou v té "high level" matice tyto tři nádrodnosti, Ital, který ale chodil až do loňského roku do školy v Číně, Ind, který je nejlepší ve všech předmětech a moje dcera (která je ale v této skupině nejhorší). V té druhé, normální, jsou Francouzka, Američanky a taky dvě Číňanky, které jsou ale obě velmi umělecky zaměřené.
Spolužačka dcery, Korejka, teď vyhrála nějakou mezinárodní matematickou soutěž.
Jinak u nás ve škole se začíná se singapurskou matematikou, ted' mi kamarádka Thajka říkala, že její dcera má problémy už v 1. třídě, ale třeba moje děti byly v pohodě. Dcera teda přišla na konci 7. třídy, učitel si ji prozkoušel a napsal nám, že je šikovná a má takové ostrůvkovité znalosti....
půjčil jí na prázdniny učebnici a doporučil nám s ní každý týden udělat jednu kapitolu, aby dohnala ostatní studenty....
Syn má teď australskou učebnici (Haese), je v 7. třídě, ale učebnice je pro 8. třídu. Jak jsem říkala, má trojku na vyzo a pocit, že je nejhorší ze třídy, ale přijímačky na český gympl by udělal a logická olympiáda dopladla velmi dobře.
Jo a u té docházky je to tak půl na půl, někdo začínal u nás, někdo přišel z Číny, ono se to hodně mění...