Co vás dnes zaujalo

16. listopadu 2019 12:21
Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:19

Ježíš! ještě že jste to následně víc rozepsaly! U těch prvotních přísvěvků ve stylu dítě si vybralo samo první třídu, mi spadla čelist a říkala si, jak se to teď dělá, že má předškolák povědomí o základkách a sám si vybírá. Jsem si představovala nějaký veletrh základek nebo prezentace ve školkách Naše dítě řeklo, že jde tam, kam kámošky, ale nebrala jsem to jako jeho výběr. Kdybych hodně chtěla, tak toho předškoláka asi dokážu zmanipulovat, aby si vybral dle mého výběru.

Co kámošky bylo pravidlo po celou základku. Naštěstí v devítce už to přešlo. Vrhnout se jinam než kamarádky byla ochotná jen jednou. V páté třídě chtěla jít na sportovní gymnázium do třídy pro lyžování/snowboard. Tehdy to byla snad jedna škola v Liberci a druhá /to byla tuším ZŠ/ někde na Šumavě. Od nás cesta autem tak 4-5 hodin, takže buď internát nebo přesídlit celá rodina nebo jeden z nás rodičů. To bylo hodně těžký rozhodování. A zajimalo by mě. Pustili byste šesťáka na intr? Nebo byste se přesunuli s ním? Nebo byste mu to zatrhli? Dítě tehdy jezdilo příležitostně, bez závodů. Myšlenku na závodní kariéru dceři vnukli a nás k tomu přesvědčovali její instruktoři.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:21

notna ja ne 

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:22

Evaeva do ty jedny jo, ale ja si zatim neumim predstavit, ze vozim cizi deti 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:24

notna já pro dítě závodní kariéru nechci, takže ne, asi bych ho nepustila a určitě bysme nepřesídlili.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:25

Potrefenáhusa no spíš jsem myslela na ten vlak třeba. V autech je to komplikovanější i přes sedačky atd

Offline monis
1381 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:27

notna a to jde, mit sestaka na intru? Ja v zadnem pripade. Pokud bych mela jedno dite, zvazovala bych se docasne prestehovat, ale s dvemi detmi bych to zatrhla. Prislo by mi nefer zmenit skolu a kamarady i druhemu diteti.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:28

monisšlo o šesťáka, ne?

Offline Garfie
26836 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:31

SunEclipse Haha, říkala jsem si, jestli ty helpdesky někdo vytáhne Já ale třeba žádnou špatnou zkušenost nemám, naopak mi jeden Ind z helpdesku aerolinek doslova vyrhnul trn z paty a nemusel...Když to vezmu podle vzoru naší mezinárodní školy, tak Idové mají mnoho talentů na vysoké úrovni, přes sport k vědám a tak, učí se výborně, ale nevynikají v ničem konkrétním, na rozdíl od Číňanů, kteří excelují v matice (ale jinak už třeba v ničem extra), Francouzi jsou dobří přes umění a historii, Korejci mi teda připadne, že spíš dřou, než aby úplně přirozeně vynikali. Jen malý vzorek, ale posbíraný ze dvou našich tříd a z debat s ostatními rodiči. :-)

Offline monis
1381 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:32

Evaeva jo upsala jsem se, ale i sestak je pro me male dite. Mit dite na zacatku puberty vetsinu tydne bez dozoru mi prijde jako hodne blbej napad.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:34

monis jo, mně asi taky, spíš bych byla proti, záleželo by na okolnostech 

Offline Pinot Noir
28187 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 09:39

SunEclipse přesně, jen si na tu jejich podporu vzpomenu, už se mi zvedá tlak.

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:01
Reakce na SunEclipse:

Garfie Indove vynikaji ve vsem? Tak to potom indicke helpdesky vynikaji v tom, byt uplne k nicemu a jen cloveka rozcilit.

​Zlatí Indi! Těm se svou mizernou angličtinou aspoň rozumím. Zřejmě tam mluví všichni stejně blbě jako já Chyba, jak narazím v telefonu na rodilého mluvčího.

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:05

notna ty jo, zajímavá otázka. Já nevím, možná ten intr jo, kdyby o to hodně stála a byla by to škola aspoň trochu podle mého gusta. Když jsem viděla, jak teď v necelých 6 letech zvládla 7 nocí na školce v přírodě, tak bych se holt musela přizpůsobit jejímu osamostatňování trochu dřív. Mně by bylo doma smutno určitě. Asi by mi na tom nejvíc vadil ten vrcholový sport, jako Evaeva, resp. bych chtěla, aby ta škola byla k něčemu, dělat jen sport bez záložní kariéry je dost rizikové. Aby pak nedopadla jak ta skokanka do vody . Takže by to pravděpodobně byla dost velká debata. Ale jen teoretizuju, fakt nevím, co bych v takové situaci udělala. Už jsem tolikrát ve svým životě zažila tu jistotu, že "tohle teda určitě ne!", pak se nechala přesvědčit a vlastně to bylo fajn. Důležité je podle mě mít mysl otevřenou.

Evaeva jestli si chceš taky zateoretizovat, tak si tam představ něco jiného než vrcholový sport, třeba železničářskou školu v Třebové nebo sochařskou v Hořicích, i když to jsou obě asi už SŠ. (Jo a nevím, jestli takové školy existují i jinde v republice).

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:09

Potrefenáhusa monis Evaeva My jsem to nakonec taky nedovolili. Zpětně to hodnotím jako správné rozhodnutí, ale dítě ten pocit nemá. A popravdě malý červíček pochybnosti o tom, jestli jsme to přece jen neměli zkusit, tam mám. Zkusit to třeba jen na rok a vidělo by se, jestli to byla dobrá volba. 

Ten intr jsme nezjišťovali podrobnosti. Jeden z nás rodičů by šel s ní. Znám gymnastku, která byla na intru na druhém stupni ZŠ. Ale to už je hodně let zpět a měli sportovci intr v nějakém domě mládeže nebo dětském domově. Netuším, jestli se to ještě tak dělá.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:17
Reakce na Evaeva:

Potrefenáhusa no spíš jsem myslela na ten vlak třeba. V autech je to komplikovanější i přes sedačky atd

​podle me s tema malejma vlakem spis nejezdej, jede to jednou za hodinu a jede to docela pomalu, oproti autu, navrch se pak musíš buď tím vlakem zas vrátit, nebo pokračovat vlakem dál, odpoledne znova, auto je rychlejší o dost, ja teda počítám s tím, že bych jezdila takhle do práce, autem a pak pokračovat vlakem, jenže jsou to všechno teoreticky úvahy, který můžou na něco narazit, asi by bylo i potřeba druhy auto atd. - proste v porovnání s asijskejma rodicema jsme fakt měkký 

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:19

Pinot Noir SunEclipse můj muž s prací kolegů z indické pobočky taky úplně spokojený není .

Garfie to mě hodně zajímá s těma Číňanama a matematikou, jak se prosím ten jejich talent projevuje, jestli se to dá popsat? Že rychle počítají a nebo fakt mají rozvinuté matematické myšlení a umí řešit složité mat. problémy?

Offline notna
8370 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:22
Reakce na monis:

Evaeva jo upsala jsem se, ale i sestak je pro me male dite. Mit dite na zacatku puberty vetsinu tydne bez dozoru mi prijde jako hodne blbej napad.

​Ono utnout dítěti vyhlídky na splnění životního snu na začátku puberty je taky situace docela naprd. Dlouho jsem si myslela, že jsme to zvládli skvěle. Ale po pár letech vyplavalo na povrch, že tam ta křivda je. A hodně velká.

Offline Potrefenáhusa
37393 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:24

notna jsem si skoro jista, ze by tam byla zas nejaka jina? 

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:25

notna ve vašem konkrétním případě bych byla taky proti, vadila by mi ta dlouhá vzdálenost dojíždění ať už za oběma nebo teda jedním rodičem. Já jsem tohle brala do úvahy i při výběru vejšky, aby to nebylo doma, ale zároveň ne příliš daleko. Ale kdyby šla třeba nadaná gymnastka z okresního města do krajského, už bych to fakt zvažovala. Člověk na ně působí už 10 let, tak bych věřila tomu, že by to zvládla i bez mého denního dozoru.

Offline Anema
1212 příspěvků moje polička 14. dubna 2025 10:27

notna já si hlavně myslím, že jí to neměli valit do hlavy ti trenéři bez toho, aby to s váma předem zkonzultovali, jestli je ta možnost vůbec na stole.